Hlavní obsah

Normál se nevrátí. Covidu se budeme bránit navždy, přiznala šéfka ostrovní země

Foto: Profimedia.cz

Novozélandské premiérce Jacindě Ardernové zdravotníci aplikují první dávku vakcíny proti covidu-19, červen 2021.

Reklama

První turisté by na Nový Zéland bez povinnosti zůstat v karanténě mohli přicestovat v prvním čtvrtletí roku 2022. Podmínkou bude očkování a příjezd ze země s nízkým rizikem nákazy, uvedla premiérka Jacinda Ardernová.

Článek

Ostrovní stát uzavřel své hranice prakticky před 18 měsíci a pandemii covidu-19 se brání sledováním jednotlivých případů nákazy, uvádí Reuters. Podle premiérky ještě pětimilionová země není připravená se plně otevřít zbytku světa a cestovní pravidla bude uvolňovat postupně. Všechny další kroky budou „obezřetné a uvážené, protože je chceme učinit s co největší jistotou“, prohlásila Ardernová.

Premiérka ale varovala, že Nový Zéland bude na svých hranicích vždy potřebovat nějaký druh ochrany. „Stejně jako po 11. září nebudou hranice po pandemii covidu-19 už nikdy stejné. Věci se mohou opět změnit, ale to neznamená, že se jim nedokážeme přizpůsobit stylem, který se nakonec bude zdát opět normální,“ cituje Ardernovou deník The Guardian.

Od října do prosince umožní vládní pilotní projekt cestování očkovaným pracovníkům, kteří podstoupí domácí izolaci namísto současné dvoutýdenní státem řízené izolace. Od prvního čtvrtletí roku 2022 se pak naočkovaní turisté ze zemí s nízkým rizikem nákazy vyhnou karanténě úplně, z mírně rizikových zemí budou muset do domácí izolace nebo podstoupit kratší pobyt v karanténním hotelu. Pro cestující z velmi rizikových zemí a neočkované bude nadále platit státem řízená karanténa.

„Očkování, testování na hranicích a možná drobné kontroly příznaků, když cestujete, se nakonec stanou normou. A všichni si na ně zvykneme,“ uvedla premiérka Ardernová, citovaná agenturou AFP. „Naším konečným cílem je dostat se na úroveň, kdy do země budou moci bez karantény přicestovat všichni očkovaní cestovatelé. Aktuálně ale prostě ještě nejsme v pozici, abychom se mohli znovu zcela otevřít,“ řekla Ardernová deníku The Guardian.

Plán rozvolnění se podle premiérky v příštích šesti měsících ještě může změnit nebo přizpůsobit podle aktuálního vývoje situace. „Stejně jako věda ani tato cesta není absolutní. Ale myslím si, že lidé pochopili, že zatímco budoucnost je nejistá a plán se může změnit, neznamená to, že jej alespoň nemůžeme vytvořit, “ uvedla předsedkyně vlády.

Premiérka zároveň oznámila, že země urychlí očkování vakcínou proti covidu-19. Od 1. září se na očkování mohou hlásit všichni nad 16 let. Pro všechny očkované se také prodlouží rozestup mezi oběma dávkami ze současných tří na šest týdnů.

„Prodloužení rozestupu mezi dávkami nám umožňuje podat první dávku většímu počtu lidí rychleji, což znamená dříve poskytnout více lidem alespoň částečnou ochranu,“ cituje The Guardian šéfa odboru veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Ashleyho Bloomfielda. „Toto je důležitá součást naší přípravy na možné šíření infekčnější varianty delta,“ dodal Bloomfield.

Podle středečních dat ministerstva zdravotnictví dostalo první dávku necelých 34 procent místní populace starší šestnácti let, dokončené očkování má pak necelých dvacet procent Novozélanďanů.

S vypuknutím pandemie covidu-19 se Nový Zéland rozhodl uzavřít své hranice a poměrně úspěšně bojuje se šířením nemoci na svém území. V zemi se dosud nakazilo 2 500 lidí a 26 infikovaných zemřelo. Vláda však čelí tlaku na otevření hranic, protože zemědělství, zdravotnictví i hotely se potýkají s nedostatkem pracovních sil, které na Nový Zéland míří ve velké míře ze zahraničí. Nový Zéland dočasně vytvořil cestovní bublinu s Austrálií, ovšem po zhoršení tamní pandemické situace byla v červnu opět zrušena.

Reklama

Doporučované