Hlavní obsah

Bratři Formanové se vracejí do Česka. Groteskní show Deadtown představí na jaře v Hradci Králové, Brně a Plzni

Z velkého turné po západní Evropě si Divadlo bratří Formanů odskočí na měsíc do Česka. Přivezou v zahraničí oceňovanou grotesku Deadtown.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Česka se vrací Divadlo bratří Formanů s groteskou Deadtown. Příběh z Divokého západu odehrál dvacetičlenný soubor už více než 120krát, většinou po festivalech v západní Evropě. Teď na jaře ho budou mít možnost vidět i diváci v České republice, a to hned ve třech městech. Malé české turné Deadtownu odstartuje 9. května v Hradci Králové.

Článek

Divadelníci v Hradci odehrají pět představení, pak se přesunou do Brna, kde budou hrát celkem sedmkrát, a v červnu celá show dojede do Plzně, kde se před diváky představí pětkrát. Pořadatelé očekávají, že se do všech tří krajských měst sjedou milovníci divadla z celé republiky. Po zbytek roku totiž bude Divadlo bratří Formanů opět kočovat po Evropě. Čeká je Belgie, Španělsko, Itálie, Francie a Finsko.

A v čem je projekt tak výjimečný? Herci se svým představením neúčinkují ve stávajících divadelních budovách, ale vozí si s sebou budovu vlastní. „My si od začátku uvědomujeme, že ten projekt je velký. Všechno je potřeba přivézt ve třech a půl kamionech, celých pět dnů pak stavíme tu naši stodolu, kde se hra odehrává a sedí tam také diváci,” popisuje Petr Forman, který ve středu ráno Deadtown představil novinářům v Hradci Králové. Dřevěná budova připomínající saloon, kterou si s sebou divadelníci vozí, má půdorys 30 na 16 metrů a je vysoká devět metrů. To vyžaduje i vhodné prostory. V Hradci Králové je nalezli na bývalém hřišti za loutkovým divadlem Drak. Bratři Formanové tam vše přivezou z francouzského Grenoblu, kde hráli po celý březen.

Deadtown je podle pořadatelů představením pro celou rodinu. „Jen si na to vzpomenu, tak mi běhá mráz po zádech, jak je to skvělé představení. Využívá moderní technologie tak, že je to to nejlepší, co člověk mohl doposud vidět, i v repertoáru bratří Formanů,” popisuje pořadatel hradeckého představení Pavel Liška. Herci na pódiu tančí, zpívají, předvádějí akrobatické triky. „Za celou dobu se nezastaví, pořád jsou v pohybu. Není tam ani několik vteřin ticha,” dodává Liška.

V Hradci Králové Divadlo bratří Formanů zahraje od 9. do 13. května, v Brně se pak představí v termínech 24. až 31. května a plzeňská představení jsou naplánovaná na 12. až 17. června.

Reklama

Související témata:
Pavel Liška

Doporučované