Hlavní obsah

Bratři Okamurové se setkali ve Sněmovně, navzdory neshodám si podali ruce

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Bratří Okamurové spolu ve Sněmovně.

Reklama

Poslanci Hayato a Tomio Okamurové se potkali osobně v pondělí v Poslanecké sněmovně. Hayato v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že si navzdory neshodám podali ruce.

Článek

Jsou bratři, ale úplně z odlišných politických vod. Hayato Okamura je poslanec KDU-ČSL a jeho bratr Tomio šéfuje SPD. V pondělí dopoledne se ve Sněmovně poprvé na politické půdě osobně setkali během udílení osvědčení o zvolení poslancem v sále.

Jste poprvé ve Sněmovně. Jak jste se na dnešek připravoval?

Zvolení poslancem za koalici Spolu jako člen KDU-ČSL v Praze s téměř 25 tisíci preferenčními hlasy přijímám s velkou pokorou a hlavně si uvědomuji tu obrovskou odpovědnost vůči občanům. Každý den na mě i na ostatních poslancích leží odpovědnost především za sociálně slabší, kteří si nedovedou pomoci sami. Pro mě je to závazek zejména od okamžiku, kdy budeme zařazeni do výborů, podvýborů a podobě, denně usilovně pracovat na konkrétních věcných politických řešeních problémů našich občanů.

Odmítám politiku populistickou založenou na jednoduchých, chytlavých heslech, která neodpovídají realitě.
Hayato Okamura, poslanec KDU-ČSL

Vy jste se dnes sešel s bratrem Tomiem Okamurou. Co jste si řekli?

Při ustavující schůzi na úplném začátku sedí poslanci podle abecedy, potom se už brzy rozřadí do lavic podle stranické příslušnosti. A jelikož máme oba stejné příjmení Okamura, dalo se čekat, že budeme blízko sebe. Novináři tipovali, jestli budeme sedět úplně vedle sebe, ve stejné lavici. To nedopadlo, ale seděli jsme blízko sebe ob úzkou uličku. Takže já jsem byl na místě dřív, když přišel těsně před zahájením předávání osvědčení o zvolení poslancem, tak jsem ho srdečně pozdravil a podal jsem mu ruku.

Řekli jste si něco?

Na to nebyl prostor, ale hezky jsme se pozdravili.

V čem se hlavně lišíte od svého bratra? V čem jste jiný?

Mezi mnou a Tomiem je zásadní politický rozdíl. Já jsem proevropský, proatlantický, prodemokratický, odmítám politiku populistickou založenou na jednoduchých, chytlavých heslech, která ani neodpovídají realitě. Jsem rozhodně za setrvání České republiky v Evropské unii, určitě je nutné ji potřebným způsobem reformovat, vylepšovat, ale v žádném případě ji neoslabovat a už vůbec ne z ní vystupovat. V tom se s Tomiem zásadně lišíme. SPD dlouhodobě zpochybňuje naše členství v Evropské unii, ale dokonce i naše členství v NATO, to považuji za velmi nebezpečné pro život budoucích generací.

Hlavní je ale služba občanům, a kdybych se třeba s Tomiem setkal, kdyby to tak přišlo, ve stejném odborném výboru, kde bychom měli nad nějakým tématem posloužit našim občanům, tak samozřejmě budu i s Tomiem spolupracovat jako s kterýmkoli jiným poslancem, abychom pomohli v řešení pro naše občany. Takový problém na mé straně vůbec není.

Reklama

Doporučované