Hlavní obsah

Video ze soudu. David Rath a jeho bratr se pohádali o dědictví po otci

Soud mezi bratry Rathovými.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie je přesvědčená, že šlo o peníze z korupce. Ratmír Rath ale tvrdil, že jde o jeho úspory.

Článek

Michal Rath totiž bratra, bývalého středočeského hejtmana stíhaného za mnohamilionovou korupci, kvůli dědictví zažaloval.

V celé věci jde také o peníze, jež podle policie mohly pocházet z trestné činnosti, pro kterou je David Rath souzen.

Video: Jak se Rathovi naposled soudili.

Bratři Rathovi se soudili o dědictví.Video: Hanuš Hanslík

Ratmír Rath zemřel v říjnu 2014, nedlouho poté, co ho v srpnu téhož roku postihl infarkt. Při čekání na záchranku tehdy sepsal závěť, ve které veškerý svůj majetek odkázal Davidu Rathovi, u něhož v posledních dnech svého života bydlel.

Michal Rath však chce, aby soud závěť zneplatnil.

Soud spor bratrů Rathových poprvé řešil už v polovině února. Tehdy ani jeden z bratrů nepřišel. Soud proto požádal jejich advokáty, aby zajistili, že na další jednání oba přijdou.

K vyřešení sporu je podle soudu nutná jejich osobní výpověď.

Při minulém jednání přišel s překvapivou informací advokát Michala Ratha. Ten oznámil, že dědictví prošetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. A to kvůli podezření, že mohou být prostřednictvím dědictví prané špinavé peníze.

Peníze z domovní prohlídky

Toto podezření se může týkat skoro deseti milionů korun, které našla policie po zatčení Davida Ratha v roce 2012 v jeho domě v Hostivici.

Policie je přesvědčená, že šlo o peníze z korupce. Ratmír Rath ale tvrdil, že jde o jeho úspory. Peníze policie zabavila. Správce dědictví Ratmíra Ratha prostřednictvím soudů už delší dobu žádá, aby je policie uvolnila. To soudy zatím odmítají a definitivní rozhodnutí bude na Ústavním soudu.

Samotná korupční kauza Davida Ratha nyní čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten bude už na přelomu května a června řešit, zda byly odposlechy v Rathově kauze pořízeny legálně. Jelikož jde o klíčové důkazy, bude na rozhodnutí Nejvyššího soudu nejspíš záležet osud celé kauzy.

Reklama

Doporučované