Hlavní obsah

Brazilec velel proruským separatistům. Ukrajinská tajná služba ho vlákala do pasti

Svět bez obalu: Ukrajina 2017. Země s nastraženými minami trestá bojovníky.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Během konfliktu na Ukrajině, který začal na jaře roku 2014, zemřelo už přes 10 tisíc lidí. Mrtvých přibývá nejen kvůli bojůvkám, ale i nevybuchlým minám, jež číhají na ty, kteří se vracejí domů do někdejších válčících zón.

Článek

Pár dní stará zpráva Ženevského centra pro humanitární odminování (GICHD) a švédského Mezinárodního ústavu pro výzkum míru SIPRI přiřkla Ukrajině nechtěné vítězství. Země, na jejímž východě panuje křehké příměří, je první co do počtu obětí protitankových min.

Data za loňský rok ukazují, že exploze zasáhly 101 osob, z nich 43 lidí usmrtily. Ve třetině případů šlo o civilisty. V reportáži v úvodu přiloženého videa se můžete podívat na jednu z operací, při kterých se vojáci snaží čistit oblast od nevybuchlých min, promluvili i vesničané, již přežili jen zázrakem.

Ukrajinské tajné služby pak mají políčeno na ty, kteří bojují na straně proruských separatistů. Mezi zatčenými se ocitl i Brazilec, rodák ze Sao Paula, který přišel bojovat proti ukrajinské armádě.

Rafael Lusvarghi byl jedním z velitelů, dopadnout jej se podařilo léčkou. Soud ho potrestal třináctiletým žalářem. I o něm v pořadu Svět bez obalu reportéra Milana Šímy.

Reklama

Doporučované