Hlavní obsah

Brazílie řeší záhadu tisíce kilometrů dlouhé ropné skvrny. Nikdo neví, odkud se vzala

Dehet z pláží odstraňují tisíce dobrovolníků.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

Brazílie se už týdny snaží vyřešit záhadu ropné skvrny, která se táhne tisíce kilometrů podél pobřeží. Její zatím neobjasněný původ se stal cílem spekulací a výzkumů. Ropná skvrna zasáhla pláže devíti států, a i přes snahy dobrovolníků se z pobřeží stále nedaří odstranit 1 000 tun ropy.

Článek

Ropná skvrna se poprvé objevila 2. září a od té doby zasáhla mnohé pláže i přírodní mangrovy severovýchodní Brazílie. Objasnit zdroj úniku několik tisíc kilometrů táhnoucí se ropné skvrny se zatím Brazílii nedaří. Hustý ropný kal ze svých břehů musí odstraňovat devět států na 187 místech. Více než 1 000 tun ropy rozlité podél břehů se nedaří vyčistit.

Surová ropa má velmi odlišné vlastnosti v závislosti na jejím původu. Brazilci tak provedli testy, které dokázaly, že ropa z Brazílie nepochází. Nejpodobnější byl vzorek ropě z Venezuely. „DNA ropy je venezuelské. To je jisté,“ uvedla brazilská agentura pro ochranu životního prostředí.

Většinu doposud provedených vyšetřování měly na starosti brazilské organizace. Federální univerzita v Bahii odebrala vzorky ropy z pláží ve dvou státech a provedla testy. „Ve srovnání s ropou v našich ropných bankách existuje silná podobnost s ropou produkovanou ve venezuelské ropné pánvi,“ řekla pro BBC Olívia Maria Cordeiro de Oliveira, ředitelka Geovědního ústavu univerzity. Venezuelská vláda ale vinu na uniklé ropě odmítá.

Brazilská státní ropná společnost Petrobras tvrdí, že zúžila možný původ ropy na tři venezuelská ropná pole. Vzorky ropy byly také zaslány k analýze do laboratoří ve Spojených státech. „Ropa má určité složení své osobnosti,“ uvedl Christopher Reddy, jeden z členů analytického týmu. „Vědci se při jakémkoli tajemném úniku snaží zjistit, zda má vzorek určité speciální vlastnosti.“

Výsledky testů by měly být známé už brzy. Testy souběžně probíhají také ve Francii a Norsku.

Situace je složitější než v případě běžného úniku ropy. Hustá ropa neplave na povrchu a objevuje se až při omývání břehu. Plovoucí bariéry, které se obvykle používají k zabránění postupu ropy na pobřeží, jsou jen málo účinné.

Mezitím federální prokurátoři obvinili vládu, že nedokázala včas zareagovat. Únik způsobil škodu na životním prostředí v oblasti přesahující 2 100 km.

Teorie úniku

Teorie první je, že ropa pochází z nákladu ztroskotaného tankeru. Část venezuelského vývozu ropy směřuje do Evropy, ale většina proudí do Asie. Což je trasa, která vede poblíž oblasti brazilského pobřeží zasaženého únikem. Brazilská vláda vyšetřuje několik lodí, které oblastí proplouvaly v den, kdy byl únik poprvé detekován.

Z exportu ropy proudí Venezuele významná část příjmů. Kvůli zpřísněným sankcím uvaleným Spojenými státy ale přišla Venezuela o významného partnera. Nyní je to asijský trh, hlavně Indie a Čína, který se stal hlavním vývozním cílem Venezuely.

Washington zavedl možnosti sekundárních sankcí vůči jakékoli společnosti, která podporuje správu prezidenta Nicolase Madura, čímž účinně ohrožuje zahraniční energetické společnosti, které obchodují s Venezuelou. Lodě přepravující venezuelskou ropu se tak snaží vyhnout zacílení vypnutím svých sledovacích zařízení, takzvaně „ztmavnou“, aby chránily své klienty před těmito sekundárními sankcemi.

Analytici z firmy Kpler Energy Intelligence od května identifikovali 14 plavidel naložených surovou ropou z Venezuely, u kterých zjistili vypnutí vysílání signálů. Brazílie nicméně uvedla, že za únik nutně neviní svého souseda.

Podle druhé teorie na moři došlo k nehodě lodi s pravděpodobně vypnutými signalizacemi, takže se nedokázala nahlásit. Venezuela tvrdí, že od svých klientů nebo dceřiných společností žádné zprávy o úniku ropy nedostala.

Třetí teorií je, že během převodu ropy z lodi na loď došlo k chybě a jejímu úniku. Tankery si na moři vyměňují ropu pomocí čerpadel a potrubí zcela běžně. V případě prasklé hadice tak může 600 tun ropy uniknout do moře během pouhých třiceti minut.

Bez spolehlivého systému sledování polohy lodí u brazilského pobřeží je nyní obtížné odhalit původ skvrn. Při sledování ropných skvrn se využívá také satelitních snímků. V tomto případě je ale k dispozici příliš malé množství dat, které by pomohlo identifikovat zdroj úniku. Ten tedy zatím zůstává záhadou.

Úklid mrtvých pláží

K velké operaci k vyčištění ropné skvrny a dehtu z pláží se přidaly tisíce lidí. Dobrovolníci a vládní pracovníci za pomocí koleček a nářadí odstraňují hustý dehet z písku a vody. Podle odborníků by takto rozsáhlá ropná skvrna mohla pro korálové útesy v regionu znamenat katastrofu. Zasažený bude pravděpodobně i život divoké zvěře a chod populárních pláží. Podle informací agentury pro životní prostředí Ibama následkem nehody zahynulo 15 mořských želv, mořští ptáci i ryby.

Reklama

Doporučované