Hlavní obsah

Brazilské úřady evakuovaly více než 700 lidí kvůli možnému protržení nádrží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Brazilské úřady evakuovaly okolo 700 obyvatel.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Brazilská vláda preventivně evakuovala několik stovek lidí, kteří bydlí v blízkosti dvou důlních odpadních nádrží. Po sérii kontrol se obávají, že by mohlo dojít k jejich protržení a nechtějí, aby se opakovalo neštěstí z konce ledna.

Článek

Brazilské úřady evakuovaly zhruba 500 lidí z okolí nepoužívaného dolu, u kterého je však stále odpadní nádrž. Podle serveru televize G1 časně ráno evakuovaly obyvatele ze tří obcí v okolí dolu Gongo Soco, který nefunguje od dubna 2016. Zodpovídá za ni společnost Vale, která provozovala i důl u města Brumadinho, kde zemřelo 25. ledna 150 lidí a dalších více než 180 lidí se pohřešuje.

Dalších 200 lidí muselo časně ráno opustit své domovy v obci Itatiaiçu, rovněž ve státě Minas Gerais, kvůli riziku protržení odpadní nádrže dolu Serra Azul, který provozuje společnost ArcelorMittal.

Společnost Vale na evakuaci reagovala prohlášením, ve kterém uvedla, že k evakuaci došlo kvůli neplatnému certifikátu bezpečnosti, píše server US News. Vale v rámci bezpečnosti a prevence v oblasti evakuovaného dolu instaluje měřiče vibrací, také přizvala ke spolupráci mezinárodní odborníky.

Společnost po protržení nádrže přišla o licenci ke spravování dalších nádrží a dolů ve státě Minas Gerais. Soud navíc na nátlak veřejnosti rozhodl o tom, že firma musí pozastavit důlní činnost.

Brazilské úřady kromě toho také zavřely jeden z přístavů společnosti, kvůli znečišťování moře. Podle úřadů měla Vale odpadní materiál vyhazovat přímo do moře. Společnost na to reagovala tím, že předchozí kontroly místní vlády neodhalily žádné nesrovnalosti.

Související témata:

Doporučované