Hlavní obsah

Brečící dívka se stala symbolem utrpení rozdělených rodin, od matky ji ale nikdo neseparoval

Snímek dvouleté Yanely se dostal na titulní stranu časopisu Time.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Fotografie brečící holčičky z Hondurasu na americko-mexických hranicích obletěla svět a stala se symbolem utrpení rozdělených uprchlických rodin. Posléze ale vyšlo najevo, že ji od matky nikdo neoddělil.

Článek

Snímek brečící Yanely z Hondurasu, jež se pokoušela přejít hranici USA s Mexikem se svou matkou, se stal ikonou silně kritizovaného rozdělování uprchlických rodin.

Snímek obletěl celý svět a reprezentoval strast, kterou zažívají uprchlické děti oddělené od svých rodičů. Později se ale ozvaly americké pohraniční úřady s tím, že matku s dcerou nikdo nerozdělil.

Podle prohlášení úřadů strážníci malou dívku zadrželi společně s její matkou, kterou na fotce prohledává příslušník pohraniční stráže. K žádnému rozdělení podle nich nedošlo.

Informaci potvrdil deníku Daily Mail i otec dítěte, který žije v Hondurasu. Honduraské ministerstvo zahraničí mu údajně sdělilo, že dítě je v bezpečí a že je se svou matkou.

Fotografie se šířila především na sociálních sítích. Jako symbol strádání rozdělených rodin ji použil i časopis Time.

Fotku brečící holčičky umístil na titulní stránku před Donalda Trumpa s titulkem „Vítej v Americe“. V časopise bylo doslova napsáno, že na fotografii je dívka se svou matkou před tím, „než byly posláni do střediska, kde k rozdělování dochází“.

Reklama

Doporučované