Hlavní obsah

Melania Trumpová zkritizovala protiimigrační politiku svého manžela

Melania Trumpová zkritizovala protiimigrační politiku svého muže.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Politika nulové tolerance vůči ilegálním migrantům zapříčinila oddělení dvou tisíc dětí od rodičů. Těm, jakožto dospělým migrantům, hrozí vězení.

Článek

Melania Trumpová prohlásila, že nesnese pohled na rozdělování rodin na americko-mexických hranicích. Komentovala tak události posledních týdnů ve Spojených státech, které provázejí dubnové zavedení nového protiimigračního opatření vlády Donalda Trumpa.

Politika nulové tolerance vůči ilegálním migrantům zapříčinila oddělení dvou tisíc dětí od rodičů. Těm, jakožto dospělým migrantům, hrozí vězení. „První dáma doufá, že obě strany zainteresované v problému se konečně dohodnou na úspěšné imigrační reformě,” uvedla mluvčí Melanie Trumpové Stephanie Grishamová.

„Trumpová věří, že musíme být zemí, která dodržuje všechny zákony, zároveň bychom měli být i státem, který vládne srdcem,” doplnila Grishamová.

První dáma Spojených států se k politice svého manžela obvykle nevyjadřuje. Vzácný výstup ale udělala po návštěvě detenčního zařízení na americko-mexických hranicích v Texasu, kde jsou drženy děti poté, co byly odděleny od svých rodičů. Spousta kritiků označuje podmínky v těchto zařízeních jako nehumánní – v jedné vězeňské kleci má údajně žít až dvacet dětí.

K pochybným poměrům se na Twitteru vyjádřila i žena bývalého amerického prezidenta George W. Bushe Laura Bushová. Podle ní je, jakkoliv oceňuje snahu chránit hranice USA, Trumpova politika nulové tolerance krutá a amorální. V článku pro list The Washington Post v neděli přirovnala situaci dětí k zadržování etnických Japonců v USA za druhé světové války.

Reklama

Doporučované