Hlavní obsah

Brexit bez obchodní dohody je velmi reálný. Vyjednávání pozastavil covid-19

Foto: Profimedia.cz

Michel Barnier, který vyjednává brexitovou dohodu za Evropskou unii.

Reklama

Následujících několik dní rozhodne, zda vztahy s Velkou Británií a Evropskou unií budou po brexitu a přechodném období bez obchodní dohody, či s ní. Evropa se připravuje na obě varianty.

Článek

Ve čtvrtek měla pokračovat další klíčová jednání vyjednávacích týmů Michela Barniera za EU a Davida Frosta za Velkou Británii o podobě obchodní dohody mezi oběma stranami poté, co Británie letos v lednu téměř po padesáti letech z Unie definitivně vystoupila. Jednání ale muselo být přerušeno, jeden z vyjednavačů měl pozitivní test na covid-19.

V průběhu pátku měl Barnier jednat se zástupci členských zemí EU a „brífovat“ je o posledním vývoji vyjednávání. Aby případná dohoda stihla projít legislativním procesem a všemi náležitostmi do konce roku a mohla tak platit od začátku toho příštího, zbývají všem už doslova hodiny. Původně měl být definitivní dokument schválený již v říjnu, poté v polovině listopadu, ale oba termíny už vypršely a obě strany se tak dostávají do extrémního časového tlaku.

Podle zdrojů bruselských zpravodajů již lídři Francie, Belgie a také Nizozemska požádali Evropskou komisi, aby spustila plán tzv. No Deal Brexit. Tedy akční plán toho, co se bude dít, pokud se obě strany nedohodnou a lhůty na vyjednávání vyprší.

Zdravotní rizika ale jednání zdržují a komplikují. „Zdraví našeho týmu je na prvním místě,“ řekl Michel Barnier. Podle belgických pravidel by měl i sám Barnier zůstat 10 dní v karanténě. Plánovaná setkání z očí do očí, která měla urychlit a finalizovat brexitovou dohodu, se tak možná opět přesunou do online prostředí. Konkrétní podobu schůzek však ještě nikdo oficiálně neoznámil. „Budeme se řídit pokyny v zájmu zdraví našich týmů,“ souhlasil s Barnierem i David Frost, který vede britskou stranu vyjednávání.

Diplomatické zdroje však podle informací britského deníku The Times připustily, že probíhající koronavirová krize by mohla brexitová jednání udělat flexibilnějšími. Pokud by tedy politické rozhovory narušily „pouze“ zdravotní důvody, mohlo by se uvažovat o prodloužení šibeničních lhůt.

Samotná dohoda už má konkrétní obrysy, stále však zbývá dořešit několik klíčových témat: rybolov, hospodářská soutěž a dohled nad řešením případných sporů.

Mluvčí britské vlády ve čtvrtek prohlásil, že Londýn stále stojí o plný přístup na jednotný unijní trh. Eurokomisař odpovídající za tento trh Thierry Breton zopakoval dlouhodobý postoj Komise, že v takovém případě musí Británie sladit s EU svá pravidla pro hospodářskou konkurenci. „Pokud Britové tato pravidla přijmou, budou vítáni. Pokud je ale neakceptují, dohoda nebude,“ prohlásil Breton.

Pomoc z Kanady

Podle agentury Bloomberg by ale pro Velkou Británii mohla přijít obchodní dohoda doslova z jiné strany světa, a to z Kanady. V příštích pár dnech by se mělo vědět jistě, zda se britskému premiérovi Borisi Johnsonovi povede vyjednat smlouvu o volném obchodu. Mezi zeměmi už výhodná dohoda od roku 2017 existuje, aktuální vyjednávání by ale mohla vztahy ještě dále prohloubit.

„Musíme dosáhnout dohody s Kanadou před koncem tohoto roku – pomůže to našemu obchodu, ať už co se týče aut, masa, ryb nebo whisky,“ řekla podle agentury Bloomberg ve čtvrtek v britském parlamentu Liz Trussová, britská ministryně obchodu.

Média se shodují na tom, že by byla prohloubena dohoda mezi Británií a Kanadou velkou podporou pro Brity, zvlášť v kontextu odchodu z EU a problémů s případným „no deal“ brexitem.

Reklama

Doporučované