Hlavní obsah

„Brexit bude v každém případě.“ S britským velvyslancem o hrozbě divokého odchodu z EU i zárukách pro Čechy

Výzva s britským velvyslancem Nickem Archerem: O patové situaci kolem brexitu a zárukách pro občany ČR.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Britská společnost je rozdělená a převládá v ní pocit hořkosti, komentuje nálady ve své vlasti velvyslanec v ČR Nick Archer. V rozhovoru pro Seznam ale tvrdí, že je nebezpečné říkat, že Britové nevěděli, pro co v referendu o brexitu hlasovali.

Článek

Poté, co poslanci minulý týden odmítli těžce dojednanou dohodu premiérky Theresy Mayové o podmínkách odchodu z EU, je Británie v patové situaci. Hrozí, že Spojené království z Unie 29. března vystoupí bez dohody. Dnes by premiérka měla navrhnout alternativní plán dalšího postupu.

„Britští poslanci si brexit bez dohody nepřejí. To ale neznamená, že nemůže nastat,“ říká ve Výzvě velvyslanec Nick Archer.

K naplnění brexitu podle něj musí dojít, i když přiznává, že v referendu v červnu 2016 Britové nehlasovali o detailní podobě odchodu z EU. Myšlenku druhého referenda odmítá.

„Brexit stále znamená brexit,” potvrzuje Archer dřívější slova Mayové. Zdůrazňuje ale, že v londýnské Dolní sněmovně existuje jasná shoda na tom, že si poslanci nepřejí variantu „no deal“, tedy odchod z EU bez dohody.

„Už tahle skutečnost je docela cenná,” říká britský velvyslanec. Podle Nicka Archera to ale neznamená, že by tato alternativa, která „uškodí Británii, Evropské unii i České republice”, nemohla nastat.

Archer připomíná, že premiérka Theresa Mayová přežila hned dvě hlasování o nedůvěře, a to vnitrostranické a parlamentní, a že tudíž má důvěru a oprávnění, aby „Brity vedla do další fáze jednání s cílem dosáhnout organizovaného brexitu“.

Archer považuje za klíčové, že se k odchodu Spojeného království z EU zavázal jak britský parlament, tak britská vláda. „To zcela jistě znamená, že brexitový slib musí být splněn.”

Velvyslanec přiznává, že lidé v referendu nehlasovali o detailech odchodu z EU. „Proč lidé hlasovali pro brexit, a možná to tehdy nebylo zcela zřejmé, bylo získat zpět kontrolu nad zákony, hranicemi a penězi. To se pak stalo základem britské vyjednávací strategie.”

Žádné druhé referendum

Myšlenka uspořádání druhého referenda se velvyslanci Archerovi nelíbí. Argumentuje třeba zkušenostmi s opakováním plebiscitů v Irsku a Dánsku, „kde se hlasovalo znovu, aby evropský establishment dostal správnou odpověď“.

„Je sebeklamem myslet si, že lidé v červnu 2016 nevěděli, pro co hlasují,” říká ohledně opakování referenda. Současně ale přiznává, že Britové před třemi lety evidentně nevěděli o některých praktických dopadech odchodu z Evropské unie.

Archer mimo jiné ocenil návrh českého zákona týkající se ochrany práv britských občanů v případě divokého brexitu.

„Obsahuje všechno to, co britští občané potřebují. V tomto smyslu je to fantastické,” uvádí zkušený diplomat, který právě završil první rok od příjezdu do Prahy.

Archer připomíná, že se v případě návrhu českého ministerstva vnitra jedná o reciproční krok a že úplně to samé mají zajištěné i čeští občané ve Spojeném království. To, že budou moci v Británii zůstat, je podle Archera potvrzeno jak v případě dohody s EU, tak za situace, kdy Britové opustí Evropskou unii bez dohody.

Reklama

Související témata:

Doporučované