Hlavní obsah

Co se dělo v zákulisí brexitu? I to odhaluje britský film o referendu k odchodu z EU

Foto: Profimedia.cz

Brexit – ilustrační foto.

Reklama

Ještě před 29. březnem, prvním datem, kdy mělo Spojené království opustit Evropskou Unii, se brexit dočkal zfilmování. Film má jasný název Brexit, v hlavní roli se představil Benedict Cumberbatch a premiéru měl začátkem ledna 2019 na BBC Channel 4.

Článek

Brexit představuje jednu z největších historických událostí v Evropě za poslední desítky let. Není tedy divu, že se dočkala několika knižních ztvárnění a v neposlední řadě také zfilmování. Film, celým anglickým názvem Brexit: The Uncivil War (Brexit: Neobčanská válka), byl uveden v Británii v lednu 2019, v Česku byl ke zhlédnutí na HBO začátkem února 2019.

O čem je film Brexit?

O režii filmu se postaral Toby Haynes, který se s hercem Benedictem Cumberbatchem, který hraje hlavní roli, setkal již při natáčení televizního seriálu Sherlock. Channel 4, který politické drama Brexit v lednu uvedl a zároveň patří ke koproducentům, uvedl ve svém prohlášení, že je nestranný a úsudek si každý divák má utvořit sám.

Benedict Cumberbatch ztvárňuje postavu Dominica Cummingse, ten byl ústředním stratégem tábora pro odchod Velké Británie z Evropské Unie. Protivníkem mu je ředitel komunikací a kampaně za setrvání v Evropské Unii Craig Oliver, ve snímku Brexit ho hraje Rory Kinnear, známý například z bondovek Skyfall nebo Spectre.

Děj politického dramatu Brexit je zasazen do období kampaní před referendem o vystoupení Spojeného království z Evropské Unie. Nahlíží do zákulisí kampaní obou táborů – jak do táboru podporovatelů, tak do tábora odpůrců brexitu.

Každý ví, jak referendum v Británii dopadlo, ale mnoho z těchto lidí neví, jak tohoto vítězství bylo dosaženo. Film se snaží popsat a odhalit konkrétní aspekty kampaně a to, jak Dominic Cummings vyhrál. Ten využil moderních technik kampaně, mimo jiné analýzy všemožných dat, sociální sítě nebo „fake news”.

Trailer k filmu Brexit

Podívejte se na trailer k filmu Brexit: The Uncivil War s českými titulky.

Hodnocení

Od televizní premiéry filmu Brexit už je to skoro rok. Jaké za tu dobu nasbíral recenze a hodnocení na předních hodnoticích serverech, jako je ČSFD, IMDb nebo Rotten Tomatoes?

K 23. říjnu 2019 má na ČSFD 73 %, toto číslo vychází z více než dvou tisíc hodnocení uživatelů. Přes devět tisíc lidí film ohodnotilo na IMDb, kde si film odnesl prozatím hodnocení 7,0 z 10. Na Rotten Tomatoes se hodnocení pohybuje také okolo 7, přesně je to 7,43 z 10.

Kde sledovat

Film Brexit: The Uncivil War v hlavní roli s Benedictem Cumerbatchem můžete sledovat online na HBO GO.

Více o aktuálním dění okolo brexitu čtěte zde >

Reklama

Doporučované