Hlavní obsah

Brit otrávený Novičokem popsal okolnosti úmrtí své partnerky

Rowley poskytl po propuštění z nemocnice rozhovor televizní stanici ITV News.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Přeživší útoku Novičokem Charlie Rowley si nepamatuje, kde lahvičku s jedem našel. Daroval ji však své partnerce, zřejmě nevědomky, jako dárek, ta po kontaktu s nervově paralytickou látkou zemřela.

Článek

Brit, který přežil kontakt se smrtelně jedovatou látkou Novičok, popsal v televizi, jak si jeho partnerka tuto látku v domnění, že jde o parfém, stříkla na zápěstí - a za chvilku zkolabovala. Lahvičku s jedem prý našel neznámo kde, ale byla v tak věrohodném balení, že si s partnerkou mysleli, že je bezpečná.

Charlie Rowley vylíčil televizní stanici ITV News, že měl dotyčnou lahvičku několik dnů doma, než ji daroval své partnerce Dawn Sturgessové. Ta během čtvrthodiny po aplikaci zkolabovala a o osm dnů později zemřela. Rowley byl hospitalizován, ale přežil a zotavil se.

„Pamatuji si, že si to stříkla na zápěstí a pak si je přetřela,“ řekl Rowley. Látka byla podle něj olejnatá a nevoněla jako parfém. „Během 15 minut mi Dawn řekla, že ji bolí hlava. Požádala mě, jestli nemám tabletky. Současně řekla, že se cítí divně a musí si lehnout. Zašel jsem do koupelny a našel jsem ji, jak leží ve vaně úplně oblečená. Bylo jí velmi špatně,“ dodal.

Uvedl také, že se mu látka dostala na ruce, ale rychle si je umyl. Také mu bylo špatně a byl hospitalizován v kritickém stavu, ale zotavil se. Pětačtyřicetiletý Rowley byl z nemocnice v Salisbury propuštěn 20. července.

Rowley podle listu The Guardian tvrdil, že látka byla v uzavřené lahvičce, kterou našel v krabičce zabalené v celofánu. Značku podle něj Sturgessová znala, a protože lahvička byla netknutá, zabalená a vypadala draze, předpokládali, že je obsah bezpečný. Rowley nicméně tvrdí, že si nedokáže vzpomenout, kde ji vlastně našel.

Policie stále pátrá po stopách, které by ji mohly dovést k místu, kde Rowley na Novičok narazil. Úřady varovaly veřejnost před tím, aby se dotýkala nalezených plastových, kovových či skleněných nádobek.

Novičokem se Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová otrávili 30. června v nedalekém Amesbury. Podle policie přišli do styku s nervově paralytickou látkou nejspíš nešťastnou náhodou. Sturgessová na následky otravy zemřela, Rowley 10. července nabyl vědomí a úřady informovaly, že není v kritickém stavu. Podle policie byla zdrojem otravy malá lahvička, která se našla v Rowleyho domě.

Policie se domnívá, že tento případ přímo souvisí s případem bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, kteří byli v březnu otráveni Novičokem v Salisbury. Oba byli hospitalizováni. Po zotavení se zdržují na utajeném místě.

Britské úřady obviňují z otravy ruskou vládu. Kreml to ale popírá. Incident vyvolal diplomatickou roztržku.

Reklama

Doporučované