Hlavní obsah

Británie chystá nový LGBT akční plán, labouristé požadují zákaz terapie „léčící” homosexuály

Návrh akčního plánu má být znám tento týden.Video: Reuters

 

Reklama

Labouristé kontroverzní terapie, které mají měnit orientaci sexuálních menšin, označují za kruté a nehumánní. Zároveň se tato praxe má podílet na šíření strachu a nenávisti v britské společnosti.

Článek

Terapie, které se snaží o změnu sexuální orientace homosexuálů, by ve Velké Británii měly být ilegální. Tamní premiérce Therese Mayové to navrhují opoziční labouristé. Informace přinesl zpravodajský server The Independent.

Postavení této praxe mimo zákon labouristé požadují skrze nový LGBT akční plán, jehož návrh má Mayová představit tento týden. Zároveň s ním bude zveřejněn světově největší průzkum LGBT komunity, jehož se zúčastnilo více než 100 tisíc Britů.

Labouristka Dawn Butlerová, stínová ministryně pro různorodé komunity, k terapii, která se někdy označuje jako „léčba“ gayů, uvedla: „Musíme konečně vidět a ukončit kruté a nehumánní terapie, které v naší společnosti příliš dlouho umožňují šířit strach a nenávist.“

Kontroverzní terapie v minulosti kritizovaly různé organizace, včetně NHS England, British Psychological Society a Royal College of Psychiatrist. V roce 2014 zveřejnily memorandum, kde je označily za neetické a potenciálně škodlivé.

V roce 2015 organizace Unhealthy Attitudes ve své zprávě uvedla, že jeden z deseti zdravotnických a sociálních pracovníků byl svědkem situace, kdy jeho kolega projevil přesvědčení, že sexuální orientaci lze léčit.

Vůbec první zemí, která terapie zaměřené na LGBT komunitu postavila mimo zákon, se v roce 2016 stala Malta. Tamní parlament jednohlasně odsouhlasil zákon, který pod hrozbou pokuty nebo vězení zakazuje měnit, potlačovat a eliminovat něčí sexuální orientaci, genderovou identitu nebo vyjádření genderu.

Reklama

Doporučované