Hlavní obsah

Británie je zdrcená. Atentátu na koncert v Manchesteru šlo zabránit

Foto: Profimedia.cz

V Manchesteru probíhá každý rok připomínka obětí sebevražedného útoku.

Reklama

Sebevražednému bombovému útoku v Manchester Areně, při kterém zemřelo 22 lidí a dalších 119 utrpělo zranění, šlo předejít nebo alespoň zmírnit jeho dopady. Vyplývá to z několikaměsíčního vyšetřování atentátu.

Článek

Podle závěrů vyšetřování, které vedl ostřílený britský soudce John Saunders, došlo k celé řadě „promarněných příležitostí“, které mohly zastavit nebo zmírnit sebevražedný atentát dvaadvacetiletého Salmana Abediho, který se odpálil na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande.

Při útoku v květnu 2017 zemřelo 22 lidí a dalších 119 lidí utrpělo zranění. Sebevražedného atentátníka, který se narodil ve Velké Británii, ale byl libyjského původu, měla ostraha identifikovat jako hrozbu. Uvádí to zpráva, která vyšetřování formálně zakončila.

Vyšetřovatelé přisoudili odpovědnost za pochybení společnosti SMG, která koncertní halu provozuje, bezpečnostní agentuře Showsec, která měla zajistit bezpečný průběh hudebního vystoupení, britské dopravní policii, ale i jednotlivcům, kteří nekonali tak, jak měli. Saunders dodal, že útoku možná nešlo zcela zabránit, protože útočník byl odhodlaný se odpálit, ale přinejmenším mohlo být zachráněno několik životů.

Výčet nejvážnějších pochybení

Ostraha odbyla jistého Christophera Wilda, který na koncertě vyzvedával svou dceru a všiml si, že se Abedi chová podivně. Snažil se s ním promluvit, ale muž ho ignoroval. Upozornil na to dva příslušníky ochranky, ti mu ale řekli, že o něm ví, a tím celá věc skončila. Podle Saunderse měla ochranka okamžitě zakročit.

Jen krátce poté, asi 8 minut před výbuchem, si další člen ochranky atentátníka všiml a chtěl na něj upozornit velín, ale nešla mu vysílačka.

Jeden z členů ostrahy se údajně obával, že když Abediho konfrontuje, bude obviněn z rasismu.

Špatné nastavení kamerového systému, které umožnilo, že útočník zůstal nepozorován ve vestibulu arény, kde bombu při odchodu diváků z haly odpálil.

Ostraha byla špatně vyškolená a neprovedla krátce před koncertem důkladnou kontrolu, která mohla útočníka odhalit.

Britská dopravní policie, která měla hlídkovat ve stanici metra Victoria, jež se nachází přímo pod arénou, měla kontrolovat i prostory vestibulu. Ve chvíli výbuchu na místě nebyl žádný policista. Dva ze čtyř ochránců zákona, kteří na místě měli hlídkovat, odešli do rychlého občerstvení.

Saunders po výčtu závažných provinění zdůraznil, že cílem několikaměsíčního vyšetřování nebylo najít „obětního beránka“, ale spíše zabránit tomu, aby se podobná událost opakovala.

„Bezpečnostní opatření měla zabránit nebo minimalizovat ničivý dopad útoku. To se jim nepodařilo. Bylo promarněno několik příležitostí, které vedly k tomuto selhání. Každý, kdo se zajímal o bezpečnost v aréně, měl dělat svou práci s vědomím, že té noci může dojít k teroristickému útoku. Nebylo tomu tak. Nikdo nevěřil, že se to může stát,“ uvedl Saunders. Soudce varoval, že ve Velké Británii i nadále přetrvává hrozba podobných útoků.

Najatá bezpečnostní služba i manažeři arény podle něj selhali. Bylo odpovědností managmentu všechny informovat o tom, že úroveň hrozby byla závažná a tato zpráva měla být podána takovým způsobem, aby ji lidé brali vážně, vysvětlil soudce.

Co říkají pozůstalí

„Každá smrt, kterou tento strašlivý útok zavinil, zdevastovala životy jejich blízkých a stejně jako mnoho dalších zasažených rodin nechceme, aby si tím musel projít kdokoliv jiný,“ uvedla k vyšetřování June Tronová pro deník The Guardian. Matka zavražděného Philipa doufá, že vyšetřování povede ke zpřísnění povinností pro členy ostrahy.

Foto: Profimedia.cz

Snímky 22 obětí teroristického útoku, které krátce po něm zveřejnila britská policie.

Paul Hett, otec 29letého Martyna Hetta, který při útoku rovněž zahynul, uvedl, že vyšetřování prokázalo, že existuje seznam neomluvitelných selhání. „Svěřili jsme životy našich blízkých společnostem, u kterých jsme věřili, že mají povinnost je ochránit. Vyšetřování potvrdilo, že selhali ve všech ohledech. Tomuto zvěrstvu mělo – a mohlo – být zabráněno.“

Společnost SMG, která arénu provozuje, v reakci na zprávu uvedla, že je jí to „opravdu velmi líto“. Bezpečnostní agentura Showtec zase prohlásila, že „se ze svých chyb poučila“. Vyšetřovatelé zveřejní k případu ještě další zprávy.

Dvaadvacetiletý Salman při útoku zemřel, jeho mladší bratr Hashem si za napomáhání odpykává doživotní trest.

Reklama

Doporučované