Hlavní obsah

Británie musí kvůli prázdným obchodům uvolnit opatření pro pracovníky

Foto: Profimedia.cz

Prázdné regály v londýnském supermarketu Tesco (ilustrační foto).

Reklama

Pracovníci skladů v supermarketech a výrobci potravin už nebudou muset po styku s nakaženým podstoupit karanténu. Britská vláda se tímto krokem snaží předejít nedostatku potravin, kterému momentálně místní obchody čelí.

Článek

Velká Británie se v posledních několika dnech potýká s fenoménem, který média pojmenovala podle zvuku trasovací aplikace „pingdemie“. Do nucené izolace se na základě aplikace britského zdravotnického systému NHS Covid app dostalo mezi 8. a 15. červencem rekordních 618 903 pracovníků z Anglie a Walesu. Informoval o tom britský server BBC.

Obchodní řetězce proto čelí nedostatku zaměstnanců a také problémům se zásobováním. Supermarkety nestíhají doplňovat zboží do regálů a musí zkracovat otevírací dobu.

Britská vláda se i nadále snaží svůj trasovací systém, který má pomáhat k zamezení mohutného propuknutí nákazy, udržet. Aby předešla hrozícímu kolapsu v obchodech, musí ale některým lidem udělit výjimky z pravidel.

Ve snaze problému předejít se vláda rozhodla změnit karanténní podmínky pro některé pracovníky skladů supermarketů a výrobce potravin. Od teď nebudou po kontaktu s nakaženou osobou muset přestat pracovat a podstoupit povinnou desetidenní izolaci. Zaměstnancům, které trasovací aplikace upozornila na kontakt s nakaženým, bude nově stačit pouze každodenní testování s negativním výsledkem. A to bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo ne. Nová pravidla by se měla týkat přibližně 10 000 zaměstnanců.

Každodenní testování zahájilo 15 obchodních skladů a příští týden by mělo následovat 150 dalších. Zaměstnanců pracujících přímo v supermarketech se tyto změny týkat nebudou.

Ředitelka britského maloobchodního konsorcia Helen Dickinsonová uvedla, že problémy v obchodech jsou v současné době minimalizované. Domnívá se ovšem, že je velmi důležité, aby vláda zavedla výjimky co nejrychleji a aby byla připravená v případě potřeby podniknout další kroky.

Každodenní testování místo izolace bude moci zavést dalších 16 sektorů klíčových pro britskou ekonomiku. Patří k nim například doprava, pohotovostní služby, hraniční kontroly, energetika, digitální infrastruktura, nakládání s odpady nebo místní samospráva.

V tomto případě se ovšem nejedná o plošnou výjimku pro všechny zaměstnance z odvětví. Možnost předejít karanténě se bude v těchto sektorech týkat pouze omezeného počtu nezbytných zaměstnanců a bude povolena jen u těch, kteří jsou plně očkovaní. Předpokládá se, že tento systém bude fungovat pouze do 16. srpna.

Reklama

Související témata:

Doporučované