Hlavní obsah

Británie oprášila plán ze studené války na evakuaci královské rodiny. Využije ho v případě nepokojů po tvrdém brexitu

Británie kvůli možným nepokojům po brexitu oprášila plán na evakuaci královské rodiny ze studené války.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Pokud po brexitu bez dohody v Británii vypuknou nepokoje, bude královská rodina evakuována pryč z Londýna. Úřady chtějí k takové evakuaci využít plán ze studené války, píší britská média.

Článek

Britové plánují evakuovat královnu Alžbětu II. i s její rodinou z Londýna, kdyby po případném brexitu bez dohody vypukly nepokoje. K evakuaci oprášili plán, který měl k evakuaci sloužit za studené války. Úřady ho pouze přizpůsobily současným podmínkám. Informaci přinesl britský list The Sunday Times.

„Plány na nouzovou evakuaci máme k dispozici od studené války. Přepracovali jsme je a nyní díky nim můžeme evakuovat královnu, pokud by po tvrdém brexitu následovaly nepokoje.” Informaci sdělil The Sunday Times nejmenovaný vládní zdroj.

Bulvární noviny The Mail on Sunday rovněž potvrdily informaci o zjištění nouzového plánu pro břesun britské královské rodiny. Královně je momentálně 92 let.

Podle Jacoba Rees-Mogga, konzervativního poslance a zapáleného obhájce brexitu, obnova evakuačního plánu ukazuje pouze paniku úředníků nad brexitem bez dohody, protože královská rodina zůstala v Londýně i během bombardování za druhé světové války.

Bývalý policejní důstojník, který měl dříve na starosti i bezpečnost královské rodiny, Dai Davies zase očekává, že královna Alžběta bude v případě pobrexitových nepokojů evakuována. „Pokud by se v Londýně vyskytly problémy a neklid, královská rodina může být evakuována,” řekl Davies.

Na riziko tvrdého brexitu reagují i velké firmy

Takzvaný tvrdý brexit vyvolává paniku napříč britskou společností. Ta se netýká pouze úředníků, ale i velkých firem. Například japonská automobilka Nissan Motor zrušila plány na výrobu nové verze malého sportovně užitkového vozu (SUV) X-Trail v Británii. Výrobu raději přesunula do Japonska.

Podle agentury AP je změna plánů Nissanu tvrdou ranou pro zastánce odchodu Británie z Evropské unie, kteří o výrobu vozu X-Trail v Británii usilovali.

Nissan v neděli uvedl, že rozhodnutí vyrábět novou verzi modelu X-Trail v Japonsku je součástí optimalizace jeho investic v Evropě. „Ačkoli jsme toto rozhodnutí učinili z podnikatelských důvodů, pokračující nejistota kolem budoucích vztahů Británie s EU nepomáhá firmám jako je ta naše při plánování budoucnosti," upozornila automobilka.

Nissan v říjnu 2016 oznámil, že se rozhodl investovat do výroby nové verze modelu X-Trail v továrně v britském Sunderlandu. Učinil tak poté, co od britské vlády obdržel blíže nespecifikované záruky ohledně budoucí konkurenceschopnosti továrny. Zdroj agentury Reuters tehdy uvedl, že vláda se Nissanu písemně zavázala poskytnout mimořádnou podporu, pokud odchod Británie z Evropské unie sníží konkurenceschopnost továrny.

Nissan v Sunderlandu zaměstnává kolem 7000 lidí. Firma v neděli upozornila, že plány na investice do výroby nových verzí vozů Juke a Qashqai, které ohlásila rovněž v roce 2016, zůstávají beze změny.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu, které se konalo v červnu 2016. Británie má EU opustit letos 29. března, britský parlament však zatím neschválil dohodu o podmínkách brexitu.

Údaje britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) tento týden ukázaly, že investice do automobilového průmyslu v Británii se v loňském roce kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber (zhruba 17 miliard korun).

Výroba automobilů v Británii se vloni podle SMMT snížila o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu vozů. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.

Reklama

Související témata:

Doporučované