Hlavní obsah

Británie podepsala obchodní dohodu s Kanadou

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson a kanadský premiér Justin Trudeau.

Reklama

Británie v sobotu podepsala prozatímní obchodní dohodu s Kanadou. Informují o tom tiskové agentury.

Článek

Jde o druhou dohodu o pobrexitových vztazích, kterou Londýn podepsal s některou z významných ekonomik. V říjnu Británie podepsala obdobnou smlouvu s Japonskem, která do značné míry zachovává dosavadní obchodní vztahy mezi oběma zeměmi.

Sobotní dohoda podle agentury Reuters zajišťuje zachování pohybu zboží a služeb v objemu 27 miliard dolarů ročně i po 1. lednu, tedy po konci přechodného období, kdy se Británie stále řídí unijními pravidly. Příští rok mají obě země podle Reuters zahájit jednání o nové dohodě o vzájemném obchodu „šité na míru“. Britská vláda tvrdí, že dočasná dohoda s Kanadou urovnává cestu k budoucím jednáním.

„Pro Británii je to fantastická dohoda, která zajistí transatlantický obchod s jedním z nejbližších spojenců. Britské firmy do Kanady vyvážejí vše od elektromobilů po šumivá vína a dnešní dohoda zajistí, že obchod bude stále silnější,“ uvedl v prohlášení britský premiér Boris Johnson. Od začátku příštího roku podle něj začne práce na nové dohodě, která bude ještě více uspokojovat potřeby britské ekonomiky.

Vyjednávači spěchají s upevněním obchodních vztahů mezi Británií a dalšími velkými ekonomikami kvůli blížícímu se dokončení brexitu. Ačkoliv Británie oficiálně opustila Evropskou unii už letos v lednu, nadále se v obchodních vztazích řídí společnými unijními pravidly. Bez série nových bilaterálních smluv by obchod mezi Británií a ostatními zeměmi světa mohly oslabit celní a byrokratické bariéry.

Reklama

Doporučované