Hlavní obsah

Britové odmítají Trumpův návrh vyslat Farage jako velvyslance do USA

 

Reklama

Donald Trump po bývalém předsedovi britské euroskeptické strany zatoužil v prohlášení na Twitteru.

Článek

Nastupující americký prezident Donald Trump by ocenil, kdyby se bývalý předseda britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage stal velvyslancem ve Spojených státech.

Britská premiérka Theresa Mayová ale Trumpův návrh odmítá. „Není volné místo. V USA už máme vynikajícího velvyslance,“ vzkázal její mluvčí pro BBC.

Trump je ale jiného názoru. „Mnozí by rádi viděli, kdyby Nigel Farage reprezentoval Velkou Británii v pozici velvyslance ve Spojených státech. Odváděl by skvělou práci!“ napsal dnes na Twitteru budoucí prezident USA.

Nigel Farage na Trumpovu pobídku reagoval s potěšením. Na konzervativní server Breitbart News, který donedávna vedl hlavní Trumpův poradce Steve Bannon, k tomu napsal, že tweet budoucího amerického prezidenta přišel jako „blesk z čistého nebe“. Podle svých slov udělá cokoliv, aby pomohl britským zájmům a upevnil vazby s nastupující anglofilní administrativou.

Donald Trump však svým prohlášením nemístně zasáhl do diplomatického protokolu. Není obvyklé, aby politik dával v otázce návrhu nového velvyslance doporučení blízkému spojenci. Navíc když současný velvyslanec Velké Británie Kim Darroch byl jmenován teprve letos v lednu.

Reklama

Doporučované