Hlavní obsah

Britové označili zacházení s Ujgury za genocidu. Sprostá lež, brání se Čína

Foto: Profimedia.cz

Před budovou britské Dolní sněmovny včera protestovali lidé na podporu menšinových Ujgurů.

Reklama

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu ve čtvrtek přijali usnesení, ve kterém označili politiku Číny vůči menšině Ujgurů za zločiny proti lidskosti a genocidu. Jde o nejabsurdnější lež století, reagovala Čína.

Článek

Britští zákonodárci ve čtvrtek přijali nezávazné usnesení odsuzující „hromadné porušování lidských práv a zločiny proti lidskosti v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang“. Dolní sněmovna se tak svým historickým stanoviskem připojila k Nizozemsku, Kanadě, Belgii a Spojeným státům, které již označily čínské zacházení s Ujgury za genocidu.

Usnesení nezavazuje britskou vládu ke změně politiky, jde ale o jasný signál Číně. Přijetí stanoviska může také zvýšit tlak na britského premiéra Borise Johnsona, aby proti Číně zaujal tvrdší postoj. Britští poslanci se už v minulosti pokoušeli prosadit zákon, který byl dal londýnskému soudu právo rozhodnout, zda nějaká země páchá genocidu. Podobná legislativa by mohla sloužit například k zablokování obchodních smluv mezi Británií a Čínou.

Samotný Johnson však varoval před „mentalitou studené války“ a připomněl důležitost zachování dobrých vztahů s Pekingem.

Peking, který dlouhodobě odmítá, že se na Ujgurech dopouští zločinů proti lidskosti, v reakci uvedl, že by Spojené království mělo „okamžitě napravit své nesprávné kroky“. K usnesení se prostřednictvím oficiálního prohlášení vyjádřila čínská ambasáda v Londýně, podle které má stanovisko na svědomí „hrstka britských poslanců jednajících bez ohledu na fakta a zdravý rozum, která se snaží zdiskreditovat Čínu“. Ambasáda zákonodárcům doporučila, aby si „raději hleděli svého“.

„Čína se důrazně staví proti do očí bijícímu zasahování do jejích vnitřních záležitostí,“ uvedla ambasáda. „Problémy související se Sin-ťiangem jsou ve své podstatě protiteroristické, deradikalizační a antiseparatistické a zasahují do čínské svrchovanosti, územní celistvosti a národní bezpečnosti. Obvinění, že v Sin-ťiangu dochází ke genocidě, je nejsprostší lež století, nehorázná urážka čínského lidu a hrubé porušení mezinárodního práva a základních norem, kterými se řídí mezinárodní vztahy.“

Odhaduje se, že v takzvaných „převýchovných“ centrech, jak Čína detenční tábory nazývá, je uvězněno nejméně milion muslimských Ujgurů.

Usnesení odsuzující čínské zacházení s Ujgury prošlo i přes nelibost britské vlády. Ministři proti němu totiž nehlasovali. Johnsonův kabinet dal i přesto najevo silné znepokojení nad situací v Sin-ťiangu.

„Označení genocida vyžaduje důkazy o tom, že určité jednání bylo prováděno s cílem zcela nebo alespoň částečně zničit národní, etnickou, rasovou či náboženskou skupinu. Prokázání takového záměru bývá v praxi neuvěřitelně obtížné,“ uvedl zmocněnec britské diplomacie pro Asii Nigel Adams. Politik trval na tom, že Spojené království vyvíjí na Čínu tlak prostřednictvím Organizace spojených národů (OSN).

Nesouhlasí s ním ale konzervativní poslankyně Nus Ghaniová, kterou spolu s dalšími britskými zákonodárci Čína umístila na svůj sankční seznam, a která návrh usnesení předložila. Podle Ghaniové situace v Sin-ťiangu kritéria genocidy zcela naplňuje. Zadržení Ujgurové podle poslankyně čelí „brutálnímu mučení“ a ujgurské ženy jsou nuceny ke sterilizacím a potratům. „Příběh služebnice je pohádka oproti tomu, jak jsou omezována reprodukční práva ujgurských žen,“ dodala Ghaniová.

Přestože Čína obvinění dlouhodobě odmítá, stále nevyslyšela četné žádosti o nezávislou mezinárodní inspekci, která by situaci v Sin-ťiangu vyšetřila.

Na počátku tohoto týdne také vyšla zpráva mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), podle které se Čína dopouští na etnické menšině Ujgurů zločinů proti lidskosti. Organizace zatím ale nemá dostatek důkazů na to, aby se dalo hovořit o genocidě. HRW nicméně shromáždila dostatek informací a svědectví o tom, že v oblasti dochází k masovému věznění, týrání či potírání kultury Ujgurů.

Proti zacházení s Ujgury se již postavily i některé velké oděvní firmy, které uvedly, že přestaly odebírat bavlnu ze Sin-ťangu, nebo takový krok zvažují. Minulý měsíc také ministři zahraničí EU schválili přijetí sankcí vůči čtyřem činitelům odpovědným za zacházení s menšinovými Ujgury.

Reklama

Doporučované