Hlavní obsah

Britové po 60 letech získali ztracený kus Stonehenge. Restaurátor si ho tajně odvezl domů

Kousek kamene může vědcům pomoci poodhalit tajemství původu této stále záhadné stavby.Video: Adam Ryšánek

 

Reklama

Do Británie se po 60 letech vrátil kus kamene ze Stonehenge. Do USA ho tajně koncem 50. let minulého století odvezl pracovník firmy, která se tehdy podílela na zpevnění této megalitické stavby.

Článek

Asi metr dlouhý váleček odvrtaný z obřího kamene v komplexu Stonehenge se do Británie vrátil už loni, nadace spravující tuto památku o něm ale podle zpravodajské společnosti BBC informovala až nyní. Kousek kamene může vědcům pomoci poodhalit tajemství původu této stále záhadné stavby. „To poslední, co jsme čekali, bylo, že nám zavolá někdo z Ameriky a řekne, že má kus Stonehenge,“ popsala radostný údiv Heather Sebireová z nadace English Heritage, která památku UNESCO spravuje. „Studium ‚DNA‘ tohoto kusu kamene nám může pomoci zjistit, odkud sarsenové (pískovcové) obří kameny pocházejí,“ dodala.

Původ menších kamenů z komplexu Stonehenge už vědci znají, přivezeny byly podle nich z jihozápadního Walesu. Zatím ale není jasné, odkud se na místo dostaly obří sarsenové menhiry.

Kus kamene ze Stonehenge odvezl do Spojených států Robert Phillips, který v roce 1958 pracoval jako zaměstnanec firmy Van Moppes. Ta se tehdy podílela na zpevňování menhirů a odvrtala z nich proto tři kusy, na jejichž místo pak experti vložili kovové pruty. Jeden z odvrtaných kusů si tajně odvezl Phillips, osud dalších dvou je stále neznámý. Nadace English Heritage proto vyzvala veřejnost, aby jí je pomohla najít.

Asi čtyři metry vysoké kameny, nazývané Stonehenge, jsou postaveny do kruhu nedaleko Salisbury v jihozápadní Anglii. Radiokarbonová metoda datování odhalila, že tam byly umístěny asi před čtyřmi až pěti tisíci lety. Vědci se zatím neshodli na tom, k jakému účelu sloužily. Podle některých šlo o posvátné místo, podle jiných o astronomickou observatoř.

Reklama

Doporučované