Hlavní obsah

Britové si připlatí za vyhazování odpadků. Z auta je to bude stát dvojnásobek

Britové si připlatí za vyhození odpadků z autaVideo: Reuters

 

Reklama

Zvýšená pokuta za vyhazování odpadků z auta by měla v Británii vejít v platnost na jaře. Vlastníci vozu si na ni musí připravit až 150 liber. Navíc ji mohou dostat i v případě, že v autě zrovna nesedí.

Článek

Pokuty za vyhazování odpadků z auta se v Británii zvýší až na 150 liber (téměř 4300 Kč), což je zhruba dvojnásobek oproti současnosti. Radnice budou také moci pokutovat vlastníka vozu, z kterého byly odpadky vyhozeny, nezávisle na tom, zdali v autě v danou chvíli seděl. Oznámila to britská vláda.

Nová legislativa má vejít v platnost na jaře příštího roku. Zatím čeká na schválení parlamentu. Britská vláda si od výše pokuty však slibuje snížení nákladů na úklid krajiny a okolí silnic. Na ten země ročně použije až 800 milionů liber, v přepočtu 23 miliard korun.

Náměstkyně ministra životního prostředí Therese Coffeyová ale zdůraznila, že nové opatření by se nemělo stát prostředkem k naplnění obecních pokladen. Vláda proto podle ní vydá průvodce, v němž místním úředníkům poradí například to, aby při rozhodování o výši pokuty zohlednili finanční možnosti pokutovaného.

Reklama

Související témata:

Doporučované