Hlavní obsah

Britská královna nepřímo vyzvala k ukončení sporů o brexit

Britská královna nepřímo vyzvala k ukončení sporů o brexit.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Britská královna Alžběta II. vybídla k úsilí o nalezení společné řeči a k respektování odlišných názorů. Podle komentátorů tak ve svém čtvrtečním projevu narážela na debatu týkající se odchodu Británie z Evropské unie a nadcházející klíčové hlasování o brexitové dohodě v parlamentu.

Článek

Deník The Times proslov královny považuje za výzvu politikům k ukončení hádek a známku toho, že královský palác spory kolem brexitu znervózňují. Od panovnice se jako od hlavy státu očekává neutralita. Královna se obvykle ke kontroverzním politickým záležitostem nevyjadřuje, připomněla BBC.

Dvaadevadesátiletá Alžběta II. hovořila u příležitosti 100. výročí založení Sandringhamského ženského institutu, jehož je předsedkyní. „Nepřestat usilovat o trpělivost, přátelství, důraz na komunitu a respektování potřeb druhých je dnes stejně důležité jako v době, kdy byla tato skupina založena,“ uvedla mimo jiné královna. Podle ní je důležité snažit se o nalezení společné řeči a „nikdy neztrácet ze zřetele celkový obraz“.

Podle zpravodaje BBC Nicholase Witchella, který se věnuje dění v královské rodině, je těžké si představit, že by si královna nebyla vědoma toho, jak si lidé její slova vyloží. Není pochyb o tom, že Alžběta II. svými slovy chtěla něco sdělit, uvedl Witchell. Den, kdy Británie opustí Evropskou unii, byl stanoven na 29. března, odchodovou dohodu ale zatím poslanci neschválili.

BBC zvažuje přesun do Belgie

Právě BBC možná brexit ovlivní ještě víc, než se na první pohled mohlo znát. Společnost zvažuje, že po brexitu založí v Bruselu svou novou základnu v EU, aby mohla dále vysílat v Unii. Informoval o tom ve čtvrtek list The Guardian.

Bude-li chtít BBC po odchodu Británie z EU vysílat dále v unijních zemí své mezinárodní programy, například BBC World, BBC Entertainment, BBC First či BBC Earth, bude potřebovat licenci udělenou v Unii.

Britská premiérka Theresa Mayová se ve snaze tomuto problému vyhnout pokusila audiovizuální průmysl zahrnout do dohody s EU o volném obchodu, ale nepodařilo se jí to. Proti zařazení audiovizuálního průmyslu do dohody se razantně staví například Francie.

Chce-li tedy BBC po brexitu vysílat v celé Unii, musí do některého z členských států přemístit své ústředí, nezanedbatelnou část zaměstnanců daného kanálu, anebo zařízení pro přenos signálu. Jinak licenci nezíská, napsal list The Guardian.

Reklama

Doporučované