Hlavní obsah
Online

Britská královna ocení lékaře i dobrovolníky za boj s koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Práce stovek lékařů, zdravotních sester, fundraiserů a dobrovolníků bude oceněna vyznamenáním uděleným během narozenin britské královny. Vytvoření seznamu oceněných bylo odloženo v červnu, aby bylo možné přidat nominace pro osoby hrající klíčové role v prvních měsících pandemie ve Velké Británii. Vydán tak bude až 10. října.

- Ve Francii se v sobotu potvrdilo 14 412 nových případů koronaviru. Je to o něco méně než v předchozích dvou dnech, ale křivka nových případů stále roste. Podle šéfa přední francouzské lékařské asociace Patricka Boueta příchází v zemi druhá vlna rychleji, než předpokládali, píše The Guardian.

- Několik tisíc lidí přišlo v sobotu protestovat na londýnské Trafalgarské náměstí proti zpřísňování opatření týkajících se epidemie koronaviru. Kvůli nedodržování odstupu se policie rozhodla akci po třech hodinách zrušit a účastníky rozehnat. Podle agentury Reuters bylo při střetech zraněno devět policistů a 16 lidí bylo zatčeno.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Řecko zaznamenalo první případ úmrtí s covidem-19 mezi migranty

    Řecko dnes zaznamenalo první případ úmrtí s covidem-19 v některém z uprchlických táborů na svém území. Po nákaze koronavirem zemřel v Aténách 61letý Afghánec, informovala agentura AFP. Otec dvou dětí, který přišel do Řecka z Afghánistánu, žil v táboře Malakasa severně od Atén. Poté, co se kvůli nákaze virem SARS-CoV-2 zhoršil jeho zdravotní stav, převezli jej do nemocnice v hlavním městě. S covidem-19 ale nakonec zemřel.

    Na uprchlický tábor Malakasa, v němž žije asi 3000 migrantů, stejně jako na podobná zařízení v okolí Atén Schisto a Eleonas, uvalily úřady kvůli šíření koronaviru na počátku září karanténu.V uprchlických zařízeních v Řecku žije podle agentury Reuters v současnosti nejméně 110 000 lidí. Asi 40 000 z nich pobývá v přeplněných táborech na ostrovech v Egejském moři - na ostrovech Lesbos, Samos a dalších. I v nich se koronavirus šíří.

    Podle listu Ekathimerini se za posledních 24 hodin v Řecku nákaza koronavirem prokázala u dalších 218 osob. S covidem-19 za uplynulý den tři pacienti zemřeli. Od počátku epidemie se tak v Řecku infekce potvrdila již u 17 448 lidí. Bilance mrtvých se vyšplhala na 378.

  • Nizozemsko hlásí rekordních 2995 případů

    Nizozemsko dnes zaznamenalo rekordní nárůst počtu nakažených covidem o 2995. Rekordní počty nizozemské úřady hlásí téměř každý den od poloviny září. Předchozí rekordní nárůst o 2777 případů Nizozemsko zaznamenalo v pátek. Dohromady už má podle statistik JHU 113 541 nakažených. V Nizozemsku už s covidem-19 oficiálně zemřelo 6374 lidí, z toho osm za poslední den.

  • Francie má 11 123 nově nakažených

    Ve Francii přibylo za posledních 24 hodin 11 123 lidí s koronavirem; zemřelo 27 nakažených, tedy o 12 méně než v sobotu. Ve čtvrtek však počet nových případů nákazy v zemi dosáhl rekordních 16 096. Dohromady dosud ve Francii covidem-19 onemocnělo 538 569 lidí, vyplývá z dnešních aktualizovaných údajů francouzského ministerstva zdravotnictví. Ve Francii se přitom zvyšuje podíl pozitivních testů, nyní už činí 7,4 procenta.

    Po Rusku a Španělsku je tak Francie zemí s třetím nejvyšším počtem infikovaných v Evropě. Celkový počet zemřelých s covidem-19 už ve Francii dosáhl 31 727, což je osmé nejvyšší číslo na světě.

  • Velká Británie hlásí 5693 případů nákazy

    Britské laboratoře v neděli odhalily dalších 5693 potvrzených případů nákazy koronavirem. Od vypuknutí epidemie zaznamenala země celkem 429 277 případů. Počet úmrtí vzrostl na 41 988.

  • Demonstranti v Madridu požadovali demisi vedení regionu

    Stovky lidí dnes opět demonstrovaly ve španělské metropoli proti vedení madridského regionu a požadovaly demisi šéfky regionální vlády Isabel Díazové Ayusové. Důvodem jsou opatření, která v regionu zavedla kvůli koronaviru, zejména uzávěry několika desítek distriktů. Demonstranti, stejně jako španělská vláda, je považují za neúčinná a diskriminující; týkají se převážně chudších čtvrtí Madridu.

  • Nákaza se ve Velké Británií šíří ve školách a v pečovatelských domech

    Podle britské vládní agentury Public Health England dochází v posledních dvou týdnech k nákaze nejčastěji ve vzdělávacích zařízeních, pečovatelských domech a v práci. Například ve stravovacích zařízeních se dle oficiálně zveřejněného grafu nakazí jen málo lidí.

  • Indie se blíží hranici 6 milionů nakažených

    Indie k nedělnímu dni eviduje 88 600 nových případů nákazy koronavirem, informovala o tom tamní vláda na svých stránkách. Země by brzy měla přesáhnout hranici 6 milionů nakažených. Mrtvých přibylo 1124, Indie tak eviduje už více než 90 000 úmrtí s covidem-19.

  • Indonésie hlásí téměř 4000 nově nakažených

    Indonésie hlásí k nedělnímu dni 3874 nových případů nákazy, čímž celkový počet nakažených v zemi přesáhl hranici 275 000, informuje list The Guardian. Zároveň bylo do indonéských statistik zaznamenáno 78 nových úmrtí s covidem-19 a celkové číslo tak nyní činí 10 386. Podle údajů se pak k neděli z nákazy zotavilo více než 3000 osob.

  • Španělská vláda kvůli covidu pohrozila vedení madridského regionu

    Španělská vláda pohrozila vedení madridského autonomního regionu, že zasáhne do opatření proti šíření koronaviru v této oblasti, pokud je regionální kabinet nezpřísní. Informují o tom dnes španělská média. Podle nich dostala regionální vláda vzkaz, že není možné dál čekat se zpřísněním, protože ve hře je mnoho životů. Na madridský region připadá třetina nově potvrzených případů infekce v celé zemi. Deník La Vanguardia a El Mundo s odvoláním na své zdroje uvedly, že vedení regionu výzvu vyslyšelo a zpřísnění opatření chystá.

  • Slovensko hlásí 478 nových případů nákazy

    Během sobotního dne přibylo na Slovensku 478 nově nakažených a bylo provedeno celkem 5655 testů na koronavirus. Nejvíce nových případů nákazy hlásí Bratislava.

    Ve slovenských nemocnicích je momentálně hospitalizováno 199 lidí, na plicních ventilátorech je připojeno 15 z nich, informuje Denník N.

  • Rusko hlásí nejvyšší denní přírůstek od 20. června

    Rusko ke dnešnímu dni eviduje 7867 nově nakažených, čímž se celkový počet pozitivních testů v zemi dostal na více než 1 150 000. Jde o nejvyšší denní přírůstek od 20. června, píše list The Guardian. Jen v samotné Moskvě přibylo 2016 nových případů nákazy.

  • Jak vypadá situace v Latinské Americe?

    Nejhůře je z Latinské Ameriky postižena její největší země Brazílie, jež dosud zaznamenala 4,7 milionu nakažených a je tak třetí na světě po USA a Indii. Pátá je ve světě Kolumbie, šesté Peru a sedmé Mexiko. Devátá na světě v počtu dosud potvrzených koronavirových nákaz je Argentina.

    Reálné počty lidí, kteří se koronavirem letos nakazili, jsou ale v Brazílii a Mexiku podle expertů výrazně vyšší, neboť tyto dvě největší země regionu relativně málo testují. Naopak nejvíce v přepočtu na obyvatele testují Chile a Peru.

  • V Argentině evidují přes 700 000 nakažených

    Denní přírůstky v Argentině se v posledních sedmi dnech pohybovaly v průměru kolem 11 000 případů, víc měly jen Indie, USA, Francie a Brazílie. To jsou ovšem země, které mají podstatně více obyvatel než 45milionová Argentina. Země nyní eviduje více než 700 000 pozitivních testů na koronavirus.

    Argentinská provincie Buenos Aires v pátek oznámila, že podhodnotila počet úmrtí s covidem-19 o 3523, čímž mnoho místních unavených mnohaměsíční uzávěrou ještě více rozhořčila. Údaj není započten v celkových argentinských číslech, sdělilo ministerstvo zdravotnictví.

  • Indie poskytne své kapacity na výrobu vakcín celému lidstvu

    Kapacity na výrobu vakcín v Indii budou v boji proti pandemii covidu-19 využity k pomoci celému lidstvu. Slíbil to indický premiér Naréndra Módí na všeobecné rozpravě 75. zasedání Valného shromáždění OSN. Řekl také, že Indie pokračuje ve třetí fázi klinických testů své vakcíny.

    „Jako největší výrobce vakcín na světě chci dnes ještě jednou ujistit globální společenství,“ řekl Módí v předem nahraném projevu. „Indická kapacita výroby a dodávek vakcín bude využita na pomoc celému lidstvu v boji s touto krizí.“

  • Tisíce Izraelců protestovaly znovu proti premiérovi Netanjahuovi

    Na další protest proti izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi včera večer přišlo v Jeruzalémě několik tisíc lidí. Shromáždili se jako v minulých týdnech před premiérovou rezidencí, ale dodržovali mezi sebou rozestupy, stáli na vyznačených místech a měli roušky. Protest se konal i v Tel Avivu, ale za mnohem menší účasti.

    Izraelci vyzývají premiéra k rezignaci několik týdnů kvůli jeho korupčním skandálům i tomu, jak řeší krizi kolem koronaviru.

  • Kolumbie má už přes 800 000 nakažených, je pátá na světě

    Počet lidí, kteří se od začátku epidemie nakazili v Kolumbii koronavirem, překročil hranici 800 000. Země je v počtu infikovaných pátá na světě. Více než 25 000 pacientů v této padesátimilionové zemi s nemocí covid-19 zemřelo. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na kolumbijské ministerstvo zdravotnictví.

    V Kolumbii platila od března pět měsíců přísná karanténní opatření, před měsícem je začaly úřady uvolňovat. Do země tak znovu mohou létat mezinárodní lety, pozemní a námořní hranice ale zůstávají uzavřené. Koncerty a další velké akce jsou dál zakázány, otevřely se však restaurace.

  • Britští koronahrdinové dostanou ocenění od královny

    Práce stovek lékařů, zdravotních sester, fundraiserů a dobrovolníků bude oceněna vyznamenáním uděleným během narozenin britské královny. Vytvoření seznamu oceněných bylo odloženo v červnu, aby bylo možné přidat nominace pro osoby hrající klíčové role v prvních měsících pandemie ve Velké Británii, vydán tak bude až 10. října.

  • V Německu přibylo 1411 případů koronaviru

    Německý Institut Roberta Kocha (RKI) dnes podle očekávání ohlásil menší nárůst případů nákazy koronavirem, než byl v předchozích dnech. Za posledních 24 hodin bylo podle RKI v Německu zaznamenáno 1411 nových infekcí. Víkendové údaje bývají nižší kvůli pomalejšímu zpracování dat.

Reklama

Hlavní zprávy