Hlavní obsah

Britská královna předá tituly. Rytířem bude člen Monty Python či Twiggy, vyznamená i záchranáře z thajské jeskyně

Do rytířského stavu královna poprvé uvede také jednoho z členů komediální skupiny Monty Python (Foto: Park Circus).Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Více než tisícovce lidí předá britská královna Alžběta II. vyznamenání za zásluhy. Ocení záchranáře zasahující při teroristických útocích v roce 2017 a potápěče z thajské jeskyně. Do rytířského stavu uvede modelku Twiggy a poprvé i jednoho z členů legendární skupiny Monty Python.

Článek

Jako každoročně předá britská královna Alžběta II. na Nový rok vyznamenání a šlechtické tituly stovkám slavných i méně známých osobností z Velké Británie, zemí bývalého britského impéria i zahraničí.

Mezi vyznamenanými letos budou kromě celebrit, umělců, spisovatelů a politiků také vojáci a záchranáři, kteří zasahovali při teroristických útocích v roce 2017. Ocenění obdrží i 43 záchranářů a lékařů, kteří pomáhali zachraňovat životy při loňských útocích na London Bridge nebo při sebevražedném útoku při koncertu Ariany Grande v Manchesteru v roce 2017.

Chybět nebudou ani čtyři potápěči, kteří pomáhali s vyproštěním thajských chlapců z jeskyně zatopené monzunovými dešti letos v létě. Dva z nich, Richard Stanton a John Volanthen, dokonce získají druhé nejvyšší civilní vyznamenání.

Na žádost úřadů a místních obyvatel zatím královna neudělí žádná vyznamenání v souvislosti se zásahem při tragickém požáru v budově Grenfell Tower. Deník Guardian uvedl, že je podle nich vhodné nejprve počkat, až vyšetřovatelé oficiálně uzavřou pátrání po příčinách tragédie.

Rytíř, co říká „ni”, a módní ikona 60. let

Do rytířského stavu královna poprvé povýší člena legendární skupiny Monty Python, komika a cestovatele Michaela Palina. „V pythonovských filmech už jsem byl rytířem několikrát. Byl jsem sir Galahad a také rytíř, co říká ‚ni’,” uvedl Palin v narážce na nejslavnější filmovou tvorbu z dob slávy Monty Pythonů.

Vyznamenání ale Palin obdrží ne za svou komediální tvorbu, ale za zásluhy v oblasti cestování, kultury a geografie. Dlouhodobě totiž působí také jako scenárista a moderátor řady cestopisných dokumentárních cyklů. Za svou televizní tvorbu získal už v roce 2000 titul komandéra britského impéria.

Do rytířského stavu uvede britská panovnice také slavnou modelku Twiggy, a to za zásluhy v umění, módě a dobročinnosti. „Jsem hrdá Britka, vždy jsem byla. Jediné, co mě mrzí, je, že tu nemůže být moje máma s tátou. Byli by na mě moc pyšní,” sdělila Twiggy britským médiím.

Spisovatelé, politici nebo fotbalový kouč

Řád britského impéria od Alžběty II. obdrží hlavní kouč britského národního fotbalového týmu Gareth Southgate. Vyznamenání získá za úspěchy při letošním mistrovství světa ve fotbale.

Rytířský titul obdrží také autor fantasy trilogie Jeho temné esence Philip Pullman. Další oceněnou literátkou je autorka Příběhu služebnice Margaret Atwood. Za „celoživotní přínos anglickému jazyku” obdrží kanadská spisovatelka Řád společníků cti, určený také občanům zemí Commonwealthu, mezi něž se Kanada řadí.

Mezi politiky, kteří získají od královny vyznamenání, je jeden labouristický a dva konzervativní poslanci. Rytířem se pak stane konzervativní poslanec John Hayes.

To podle BBC vyvolalo spekulace o tom, že se premiérka Mayová pokusí vyznamenání využít k tomu, aby přesvědčila politiky k podpoře svého brexitového návrhu. O nominacích za politické zásluhy však rozhoduje nezávislá komise.

Podle úřadu britské vlády pak letošní nominace premiérka zaměřila především na podporu osob, které pomáhají dětem nebo bojují s diskriminací ve všech jejích podobách.

Celý seznam obsahuje celkem 1148 jmen a přečíst si jej můžete zde. Jména vyznamenaných příslušníků ozbrojených sil jsou pak k vidění na samostatném seznamu.

Reklama

Doporučované