Hlavní obsah

Britská vláda představila první část plánu na odchod z EU bez dohody

Komentář Jiřího Hoška.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Britská vláda zveřejnila prvních 25 dokumentů, které mají připravit Británii na možný odchod z EU bez společné dohody. Celkem má být do konce září zveřejněno asi 80 takových dokumentů. Spojené království o dohodě s EU stále jedná.

Článek

Ministr pro brexit Dominic Raab představil prvních dvacet pět dokumentů, které mají připravit odchod Spojeného království z Evropské unie bez vzájemné dohody. Vláda ani opozice si takový scénář nepřejí.

Vládní oznámení pokrývá oblasti, jako je univerzitní výměnný program Erasmus nebo financování zemědělství a humanitárních projektů. Věnuje se také zajištění dostupnosti léků nebo administrativě spojené s kontrolou hranic. Podle britských médií z dokumentu například vyplývá, že v případě smluvně neošetřeného brexitu by Brity pravděpodobně čekalo zdražení plateb kartou za služby z EU nebo zpomalení finančních transakcí. Britové žijící v zahraničí by také mohli ztratit přístup k bankovním účtům ve své vlasti, napsal deník The Guardian.

Britští novináři si všímají, že vláda v nových dokumentech opakovaně doporučuje podnikům zaměstnat speciální pracovníky, kteří by pomohli s dodatečnou byrokratickou zátěží. Společnosti obchodující se státy EU by se také měly připravit na obnovení celních kontrol a nákup nových softwarů nebo logistické podpory.

Podle deníku The Guardian si přípravou odchodu bez dohody vláda pouze chystá lepší pozici pro poslední kola vyjednávání s Bruselem. Unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier nicméně dlouhodobě tvrdí, že jednání nikam nevedou. Zopakoval to i po poslední schůzce s Raabem.

Zastánci brexitu v konzervativní straně několik měsíců volají po tom, aby kabinet uspíšil přípravy eventuálního opuštění EU bez dohody, což by vylepšilo pozici Londýna v poslední fázi vyjednávání v Bruselu, napsal deník The Guardian. Opoziční labouristé případný neúspěch rokování označují za „katastrofální“.

Ministr Raab ve čtvrtek ve vysílání BBC zdůraznil, že Británie by po případném selhání vyjednávání o brexitu zůstala zodpovědným partnerem. Neočekává, že by se EU v takovém případě chovala „mstivě“.

„Při každém setkání zaznamenáváme dobrý pokrok v nedořešených otázkách odchodu,“ řekl Raab o vývoji vyjednávání v Bruselu. V mnoha oblastech, jako například v bezpečnostních otázkách, se prý dohoda blíží. EU také podle Raaba podrobně zkoumá britské návrhy ohledně budoucího režimu na irské hranici, který se stal hlavním kamenem úrazu rozhovorů.

Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier po úterním setkání s Raabem prohlásil, že v otázce budoucích ekonomických vztahů EU s Británií k posunu nedošlo. Do 29. března 2019, kdy má Británie z EU vystoupit, zbývá už jen něco přes sedm měsíců. Podle úterní zprávy agentury Reuters již řada unijních diplomatů nevěří, že dohoda s Británií bude hotová do říjnového summitu EU, který byl považován za neoficiální termín jejího schválení.

Reklama

Související témata:

Doporučované