Hlavní obsah

Britský novinář v zajetí IS je i po šesti letech naživu, tvrdí ministr

Brtiský novinář je podle ministra bezpečnosti stále naživu.Video: Renáta Matoušková, Profimedia.cz

 

Reklama

Britská vláda tvrdí, že novinář a fotograf John Cantlie i stále naživu. V roce 2012 se dostal do zajetí Islámského státu, účinkoval i v několika propagandistických videích. Od roku 2016 o něm ale nejsou žádné zprávy.

Článek

Britský ministr pro otázky bezpečnosti Ben Wallace novinářům potvrdil, že válečný reportér a fotograf John Cantlie je stále naživu. Wallace dále potvrdil, že Cantlie je stále rukojmím Islámského státu, více detailů ale říci nechtěl.

Podle britského deníku The Guardien by Wallace neinformoval o Cantlieho stavu, pokud by neměl nezvratné důkazy. Deník se domnívá, že vláda se může opírat i o výpovědi islámských bojovníků, kteří se vrací do Evropy.

Cantlieho sestra se v minulosti pokoušela s islamisty spojit. V roce 2014 pak Cantlieho 80letý otec nahrál video z nemocniční postele a žádal propuštění svého syna.

Od roku 2012, kdy novináře zajal Islámský stát, se Cantlie objevil v několika propagandistických videích. Ta kritizovala západní zahraniční politiku a vojenské akce. Naposledy se novinář ve videu objevil v roce 2016, pravděpodobně bylo natočené v iráckém Mosulu. Od té doby o něm nebyly žádné zprávy – naopak se objevily spekulace, že ho islamisté zavraždili jako další novináře, anebo zemřel při tuhých bojích o Mosul.

V červenci 2017 publikovala irácká média zprávu o tom, že Cantlie zemřel při bombardování Mosulu. Zpráva měla být založena na výpovědi islámského bojovníka. V říjnu 2017 ale řekl francouzský islamista časopisu Paris Match, že Cantlieho vidět ve městě Rakká před „sedmi nebo osmi měsíci”. V lednu oznámily Syrské demokratické síly, že Cantlie může být naživu ve městě Hadžín, které se nachází v jedné z posledních oblastí ovládaných Islámským státem.

Na prohlášení britského ministra reagovali i správci twitterového účtu Free John Cantlie (Propusťte Johna Cantlieho). „Jsme si vědomi nových zpráv ohledně toho, že John Cantlie je naživu, dokud to nebude potvrzené, nepřestáváme doufat a modlit se, aby se to pravdou stalo.”

John Cantlie pracoval jako nezávislý fotograf a novinář pro několik britských deníků. Bojovníci Islámského státu ho zajali v listopadu 2012 společně s americkým novinářem Jamesem Foleym, kterého o dva roky později popravili. Společně s nimi zajali islamisté i dánského fotografa Jeroena Oerlemanse, kterého později osvobodili Syřané.

Reklama

Doporučované