Hlavní obsah

Britští poslanci si odhlasovali, že nechtějí divoký brexit. To ale neznamená, že nebude. Naopak

Britští poslanci si odhlasovali, že nechtějí divoký brexit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiérka Theresa Mayová díky schválení Bradyho dodatku získala 2 týdny času se „brexitově nadechnout.” Jenže, co možná vypadá efektně ve Spojeném království, nechává zbytek EU chladným. Uzavřená brexitová dohoda se podle unijních lídrů znovu otevírat nebude. Chaotický brexit je tak na spadnutí.

Článek

Dodatek sira Grahama Bradyho, který poslanci v úterý večer schválili většinou 16 hlasů (317 ku 301), je v podstatě variací na „císařovy nové šaty”. Zákonodárci podmínečně souhlasí s brexitovou dohodou za předpokladu, že se kontroverzní irská pojistka nahradí jiným mechanismem.

Jenže podle Irska, pro které je zabránění návratu „tvrdé” hranice mezi Ulsterem a jihem ostrova s kontrolními stanovišti a podobnou infrastrukturou prioritou, alternativa neexistuje. Zbytek EU je s Dublinem nebývale solidární a v řádu minut po hlasování ve Westminsteru telegrafoval, že uzavřená dohoda se v tomto bodě znovu otevírat nebude. Plán B, který je de facto plán A prezentovaný jako plán C, tak měl jen jepičí život...

Britská ministerská předsedkyně dokázala v úterý večer v hodině H obdivuhodně sjednotit svou rozštěpenou stranu. Současně ale dílčím parlamentním vítězstvím vyvolala nerealistická očekávání. Kvůli něm pak bude dopad na zem tvrdší. Evropská unie totiž není připravená a ochotná rozpárat balicí papír a mašli kolem pracně obstaraného daru brexitové dohody. Podmínečná irská pojistka se z textu dost dobře nedá vyjmout nebo „z gruntu“ přepracovat. „Irská pojistka je zapotřebí a události ve Westminsteru na tom nic nemění,” napsal na Twitteru šéf irské diplomacie Simon Coveney.

Za 14 dnů čeká Theresu Mayovou v londýnské Dolní sněmovně okamžik pravdy a hlasování o dohodě, která sotva dozná požadovaných změn. Odmítnutím možnosti prodloužit dvouletou lhůtu a odložit tak brexit na datum pozdější, než je šibeniční 29. březen, tlačí premiérka ke zdi poslance i sama sebe.

Z britských ambasád po světě unikají informace o horečnatých přípravách na variantu „no deal”, tedy na chaotický odchod Britů z EU bez dohody. Cesta k tomu je solidně vydlážděná. Oproti situaci před dvěma týdny se změnilo de facto jen to, že britští politici teď jakoby mohou z této situace vinit Evropskou unii. Někteří dokonce věří, že to Brity semkne. Omyl. Ještě víc se obnaží, jak brexit obyvatele Spojeného království rozdělil a rozděluje.

Reklama

Doporučované