Hlavní obsah

Brněnská kapela vydala druhé CD natočené při výpravě do USA

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnská kapela Band of Heysek vydala album Bad Ideas, na kterém hostuje americký bluesový kytarista Kenny Brown. Nahrávka vznikla ve studiu ve státě Mississippi.

Článek

Loňská návštěva ve Spojených státech byla pro kapelu produktivní, natočila tam i dříve vydanou desku Juke My Joint s dalším bluesmanem R. L. Boycem.

Novinka Bad Ideas je v prodeji od 6. listopadu. „Měli jsme předpřipravených několik písniček, které jsme během cestování po Mississippi dodělávali v improvizovaných podmínkách. Další nové vznikly v tamní inspirující atmosféře,“ uvedl bubeník Band of Heysek Lukáš Kytnar.

Pro znalce blues je Mississippi zemí zaslíbenou. Kytnar popsal například muzicírování v The Shack Up Inn v městečku Clarksdale. Jsou to autentické plechové domky uprostřed bavlníkových plantáží. „Tam mají na recepci k zapůjčení spoustu akustických kytar. Je to muzikanty hodně vyhledávané místo a hrají se tam i koncerty. Půjčili jsme si tedy dvě kytary, já měl paličky a odpoledne před cestou do studia jsme si dali poslední zkoušku v nezapomenutelné atmosféře plantážnického příbytku,“ uvedl Kytnar.

R. L. Boyce i Kenny Brown jsou reprezentanty stylu Hill Country blues. Navazují na dlouhou tradici autentických hudebníků z povodí Mississippi. Zpěvák a kytarista Band of Heysek Jan Švihálek se s nimi seznámil před několika lety při výpravě do kolébky blues. Boyce i Brown se díky němu dostali na festival Blues Alive do Šumperka.

Loni se pak Švihálek vrátil do zámoří i s kolegy z kapely Band of Heysek. Zahráli si na festivalu North Mississippi Hill Country Picnic i na dalších místech a zamířili do studia ve Water Valley.

Na CD Bad Ideas jsou výhradně autorské skladby brněnských hudebníků. „S Kennym Brownem jsme si před nahráváním každé písničky jen lehce prošli strukturu a hned se rozsvítilo červené nahrávací světlo. Kennyho kytara se magicky proplétala s tou mou a její zvuk byl dokonalý. Vše se nahrávalo analogově a samozřejmě naživo,“ popsal nahrávání Švihálek.

Reklama

Související témata:

Doporučované