Hlavní obsah

Brněnskou přehradu zaplavily o slunečné neděli davy návštěvníků

Foto: TIC Brno

Lidí bylo v neděli u přehrady mnohem víc než na ilustračním snímku.

Reklama

Okolí Brněnské přehrady se v neděli hemžilo stovkami návštěvníků. Na čerstvý vzduch je vyhnaly nejen omezené možnosti trávení volného času, ale také teploty připomínající blížící se jaro.

Článek

Procházku na břehu vodní plochy si užívaly rodiny s dětmi, mladé i starší páry a skupinky přátel; přes zákaz neshromažďovat se. Nával zaznamenala také parkoviště a zvýšil se také počet dopravních přestupků.

Rušno bylo kolem několika okének lákajících na hamburgery, párky či domácí koblížky se skořicovým cukrem. „Zákazníků je zhruba stejně jako vždy o víkendu,“ sdělila prodavačka v restauraci U Šuláka. Při čekání na objednání či výdej si většina lidí nasadila respirátor. Při procházení jej však na obličeji mělo pouze minimum lidí, dnes měli poslední šanci vyhnout se postihu.

Podle zpřísněných vládních nařízení musí mít od pondělí lidé ochranu dýchacích cest i mimo zastavěné území, kde se potkávají na méně než dva metry. „Od pondělí se naše hlídky začnou věnovat i rekreačním oblastem, dosud jsme dávali důraz především na frekventovaná místa v zástavbě. Nově bude také platit povinnost ochrany dýchacích cest všude v zastavěném území obce. Za víkend jsme zaznamenali v průměru 30 případů za den, které se vážou k nouzovému stavu, z čehož polovinu tvoří nedostatečná ochrana dýchacích cest,“ sdělil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Třetina případů podle něho souvisí s porušováním nočního vycházení a zbytku dominuje pití alkoholu na veřejnosti. Na přehradě dnes strážníci řešili přestupky související především s dopravou, kdy lidé například parkovali na lesních cestách.

Reklama

Doporučované