Hlavní obsah

Brněnský časostroj má zpět kopuli, kuličky začne vydávat v pondělí

Foto: Wikimedia Commons/SchiDD

Náměstí Svobody v Brně.

Reklama

Časostroj na náměstí Svobody v Brně přezdívaný brněnský orloj by mohl po opravě od pondělí znovu fungovat. Ke konci června se porouchal a přestal při odbíjení vydávat oblíbené skleněné kuličky.

Článek

Zasekl se totiž motor a převod vrchní kopule, odkud se časostroj pohání. V úterý instalovali pracovníci Technických sítí Brno opravenou kopuli zpátky, v následujících dnech budou stroj ladit programátoři. Oprava stála přibližně 120 000 korun.

Brněnský orloj nebyl téměř měsíc v provozu pro technické závady, kvůli kterým následně přestal vydávat skleněné kuličky, jak tomu bývá pravidelně v 11:00. „Vrchní kopule zatížila pastorek motoru, který se zaryl do mosazného věnce. Motor a převod vrchní kopule se tak zasekl,“ řekl Michael Benža z Technických sítí Brno (TSB) při rozebírání stroje 9. července. V červenci vyměnili technici mosazný ozubený věnec, pastorek motoru a nahradili kuličková ložiska ložisky kuželíkovými.

V úterý nasadili kopuli zpět, montáž začala zrána a trvala několik hodin. K demontáži i dnešní montáži 400kilogramového vrchního dílu bylo zapotřebí jeřábu. V příštích dnech bude třeba stroj seřídit a naprogramovat. „Dnes jsme chtěli hlavně nasadit tu vrchní část orloje. Následně budou na stroji pracovat programátoři a doufáme, že od pondělí bude zase plně fungovat,“ sdělila ČTK Jiřina Veselá z TSB.

Protože Turistické informační centrum města Brna (TIC) nechtělo kvůli poruše připravit zájemce o možnost získat svou kuličku, přichystali zaměstnanci centra akci, že jednu kuličku každý den někde schovají a na Facebooku TIC následně zveřejní nápovědu k jejímu nalezení. Honba za kuličkou odstartovala v sobotu 11. července a byl o ni velký zájem. „Mezi fanoušky se dokonce našli ti, kteří to pojali jako prázdninovou bojovku a cíleně čekali na každodenní nápovědu,“ sdělila mluvčí TIC Adéla Nováková.

Kuličky byly schované na různých zajímavých místech nebo poblíž brněnských památek. „K místům jsme se snažili přistupovat kreativně, zapojili jsme do akce i podniky z Gourmet Brno a jednu kuličku jsme dovezli i do Prahy,“ řekla Nováková. Dodala, že většina kuliček svého majitele našla.

Brněnský orloj, který letos v září oslaví desáté výročí od uvedení do provozu, je známý právě pro své vydávání kuliček. Za dobu svého fungování jich vydal přes 7000, oblíbené jsou také speciální edice kuliček na Vánoce nebo srpnový Den Brna. Edice jsou podle Novákové v plánu i letos.

Reklama

Související témata:

Doporučované