Hlavní obsah

Unikátní gel brněnských vědců bude ještě lepší. Má dokázat slepit lidské kosti

Brněnští vědci vyvíjejí léčivý gel, poslouží i jako lepidlo kostí.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčivý hydrogel vědců z brněnského Ceitecu může pomoci s hojením popálenin nebo zlomenin kostí. Látka nedávno získala evropský patent.

Článek

Člověk využívá laboratorně vyrobené hydrogely už od šedesátých let minulého století. Lidé je najdou třeba v plenkách, nebo u zubaře.

Brněnský výzkumný tým z Ceitecu patnáct roků pracuje na vývoji speciálního typu, který s přidáním dalších látek najde široké využití v medicíně. Nedávno si opatřil evropský patent. Látka může pomoci s léčbou popálenin nebo hojením zlomených kostí.

Výzkumníci na Vysokém učením technickém vyrobili základní polymer, na který lze vázat další látky. Hydrogel pak mění fyzikální vlastnosti a najde širokou škálu využití. Brněnští vědci jsou nejdál s vývojem hydrogelu, který lze pomocí injekčních stříkaček zavádět třeba do poškozené části těla. Látka při teplotě 37 stupňů Celsia tuhne a pomáhá spojovat kosti. Nakonec se v těle vstřebá.

Tým z Ceitecu už hydrogel testoval na buněčných kmenech i na malých zvířatech. Přesto upozorňuje, že k lidským pacientům ještě vede dlouhá cesta. Drtivá většina českých vědců naráží na to, že uvedení léčiv mezi pacienty je velmi drahé. Navíc léky musí hradit pojišťovna, jinak jsou pro pacienty finančně nedostupné a na trhu neuspějí.

Reklama

Doporučované