Hlavní obsah

Brno chystá protipovodňová opatření na Svratce za 1,3 miliardy

Foto: wikimedia

Brno.

Reklama

Brno připravuje protipovodňová opatření na řece Svratce téměř za 1,3 miliardy korun. Dotknou se tříkilometrového úseku od koupaliště Riviéra až po viadukt v Uhelné ulici.

Článek

„Součástí je vybudování stezek, cyklostezek a zpřístupnění koryta lidem,“ řekl primátorčin náměstek Petr Hladík. Práce by měly začít na jaře, potrvají dva a půl roku. Brno se bude snažit o dotaci, která by pokryla většinu nákladů.

Radní schválili zahájení soutěže pro výběr zhotovitele na stavební práce. „Opatření by především měla chránit osoby a jejich majetek před povodněmi, přímo se týkají téměř 6000 lidí. Cílem je revitalizace toku v délce přes tři kilometry a zatraktivnění jeho okolí,“ uvedl Hladík.

Území se podle něj zároveň uvolní pro další rozvoj, protože zástavba a plochy v blízkosti Svratky jsou teď výrazně limitovány její záplavovou zónou.

Stavět by se mělo od dubna příštího roku do října roku 2023. „Protipovodňová opatření se budou týkat levého i pravého břehu Svratky. Součástí zakázky je kromě úpravy koryta a výstavby hrází také vybudování cyklostezek, pěšin nebo kolonády, výsadba dřevin a zajištění protipovodňové ochrany kanalizace a přeložek inženýrských sítí. Významnou částí je také rekonstrukce kmenové stoky A a vodovodu,“ vyjmenoval Hladík.

Cena zakázky je skoro 1,3 miliardy korun. Město chce získat dotaci skoro 940 milionů korun, samo by se podílelo více než 300 miliony. Možnost žádat o dotaci je podle Hladíka do 11. ledna.

Reklama

Související témata:

Doporučované