Hlavní obsah

Brno dá příští rok 17 milionů na fungování Vida! science centra

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Brno dá příští rok 17 milionů korun na fungování Vida! science centra. V tiskové zprávě to uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu.

Článek

Město centrum podporuje od jeho vzniku v roce 2014. Loni dostalo 16 milionů korun.Vida! science centrum je zábavní park, který na ploše více než 6000 metrů čtverečních nabízí 180 interaktivních exponátů, například expozice Planeta, Civilizace nebo Člověk. Před pandemickými opatřeními navštěvovalo centrum několik stovek tisíc lidí ročně. Předloni počátkem roku přivítalo miliontého návštěvníka.

S žádostí o finanční podporu se na město obrátila organizace Moravian Science Centre Brno, která centrum provozuje. „Brno je jakožto univerzitní město na špici vzdělanosti v České republice. Abychom si svoji pozici ‚české mozkovny‘ udrželi i do budoucna, je velmi důležité u dětí již v úzkém věku podporovat lásku k vědě a poznání. Proto společně s Jihomoravským krajem již sedmým rokem podporujeme provoz VIDA! science centra, které patří mezi klíčové instituce popularizace vědy ve městě,“ uvedl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti).

Kromě toho dá město 4,5 milionu Jihomoravskému inovačnímu centrum na Kreativní vouchery Brno. Město projekt podporuje od roku 2016. „Kreativní vouchery Brno cílí na malé a střední podniky, jejichž službám a produktům by prospěl originální a funkční design, kvalitní web nebo jiný typ profesionální prezentace. Kreativní vouchery pomáhají překonat počáteční obavy z navázání spolupráce se specifickým světem poskytovatelů kreativních služeb a plně využít potenciál neotřelých a profesionálních řešení,“ řekl Koláčný. Podle města úspěšnost projektu dokazuje i to, že za čtyři ročníky bylo na podporu uvolněno 17 milionů a dalších 9,5 milionu zaplatily firmy buď za projekt nad rámec dotace, nebo zcela bez dotace.

Reklama

Doporučované