Hlavní obsah

Brno omezí průjezd aut historickým jádrem, změní systém vjezdu

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

V Brně se od září změní systém vjezdu do historického jádra. Cílem je omezit automobilový provoz, denně místem projedou stovky aut. Novinářům to dnes řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Článek

Podle ní řidiči nadužívají oprávnění k vjezdu, zkracují si tak cestu. Od září se centrum rozdělí do podoblastí a řidiči budou moct vjet výhradně do některé z nich, nikoliv historickým jádrem projíždět.

Historické jádro bude rozdělené do sedmi podoblastí. Budou zahrnovat pěší zónu, Zelný trh a ulice Rašínova, Jezuitská, Měnínská, Veselá a Bašty. Nová pravidla začnou platit od 1. září, kdy skončí platnost většiny dosud vydaných povolení k vjezdu. „Nově bude obtížnější povolení získat. Bude nutné prokázat účel cesty do centra a lidé budou moct vjíždět pouze do podoblastí, kde bydlí, podnikají nebo potřebují vykonat nějakou činnost jako například stěhování,“ uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS). Podle něj bude město preferovat spíš krátkodobá povolení, která umožní vjezd pro danou situaci, nikoliv neomezené povolení na celý rok.

Cílem je snížit provoz aut a posílit bezpečnost. „Považuji za neúnosné, aby se na trase od Rašínovy ulice po hlavní nádraží pohybovaly stovky aut denně a ohrožovaly chodce v pěší zóně. Lidé už tak musejí dávat pozor na projíždějící tramvaje. Chceme zasáhnout proti těm, kteří z historického jádra dělají vytíženou dopravní tepnu a nadužívají oprávnění, aby si zkrátili cestu,“ řekla Vaňková.

Regulaci schválili radní už loni, nyní ji ale aktualizovali. Zakázaný vjezd bez povolení bude všude s výjimkou oblasti Veselá, která je příjezdovou cestou k podzemním garážím ve Velkém Špalíčku. Bez regulace tak zůstanou ulice Veselá, Dominikánská, Biskupská a Šilingrovo náměstí.

Reklama

Související témata:

Doporučované