Hlavní obsah

Brno požádá ministerstvo kultury o 600 milionů na koncertní sál

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno požádá ministerstvo kultury o dotaci 600 milionů korun na stavbu kulturního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum.

Článek

Celkové náklady jsou skoro dvě miliardy, uvedla dnes v tiskové zprávě primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Ministerstvo vypsalo dotační titul. Dalších 100 milionů korun by měl dát Jihomoravský kraj, město dá necelou miliardu a přes 300 milionů vynaložila městská firma Brněnské komunikace, která v první etapě postavila podzemní garáže s téměř 200 místy. Stavba samotného sálu má začít v závěru první poloviny příštího roku.

Lhůta pro podání žádosti vyprší 30. dubna. Po dnešním projednání v radě musí podání žádosti schválit příští týden zastupitelé. Podporu ve výši 600 milionů korun na sál ministerstvo přislíbilo už v minulosti. Vaňková uvedla, že ji naposledy o podpoře sálu ujistil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) koncem roku 2019, kdy ho označil za prioritu.

Hotové jsou podzemní garáže, které vznikly v první etapě. Druhá etapa zahrnuje vybudování šesti nadzemních podlaží budovy Janáčkova kulturního centra. „V tom prvním jsou rozptylové prostory a šatny pro veřejnost, provozní zázemí s personálním vstupem, nakládací rampou, sklady a vjezdem do podzemních garáží. Při ulici Veselé je plánována kavárna, která má nezávislý provoz, ale je přístupná i vstupy od šaten pro veřejnost,“ uvedl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti). Ve východní části budovy jsou foyery pro veřejnost. Prostory od druhého po páté podlaží využije filharmonie, jsou tam ladírny, šatny hudebníků či zkušebny. Nad nimi je pak nezbytná část technologií. „Uprostřed budovy bude v rozsahu všech nadzemních podlaží to nejdůležitější, a to koncertní sál pro 1200 posluchačů,“ dodal Koláčný.

Podle radního pro kulturu Marka Fišera (Piráti) bude vzduchotechnika v nově vybudovaném podzemním prostoru technologického centra navazujícího na podzemní garáže. „Současně vznikne i podzemní propojení s Besedním domem, jež je podstatně vhodnějším řešením i z pohledu památkové ochrany a provozu obou objektů než původně plánovaná prosklená lávka,“ poznamenal Fišer.

Koncertní bude sál na rohu Besední a Veselé ulice. V sále najde zázemí Filharmonie Brno, které nyní chybějí prostory pro koncertování.

Reklama

Doporučované