Hlavní obsah

Brno, Sako a Suez společně postaví bioplynovou stanici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie

Reklama

Firmy Sako a Suez se spojí s městem Brno. Do roku 2023 chtějí společnými silami vybudovat bioplynovou stanici za přibližně 200 milionů korun. Za rok by se zde mohlo spálit od 10 tisíc tun až 20 tisíc tun bioodpadu.

Článek

Brno se při výstavbě bioplynové stanice spojí s městskou svozovou firmou Sako a společností Suez, která se věnuje odpadovému hospodářství a vodárenství. Spolupráce má přispět k vytvoření co nejvhodnějších podmínek pro vybudování zařízení. Hotové může být do roku 2023, řekl dnes na tiskové konferenci náměstek primátorky Markéty Vaňkové (ODS) Petr Hladík (KDU-ČSL). Cena stanice se pohybuje od 190 milionů do 240 milionů korun.

Stanice bude sloužit k výrobě bioplynu z biologicky rozložitelného odpadu a gastro odpadu a podle Hladíka ho pak mohou použít auta svážející odpad nebo vozy městské hromadné dopravy. „Domluvili jsme se na sestavení společných týmů, které vypracují předběžné studie proveditelnosti včetně rentability projektu,“ doplnil Hladík.

Spolupráce také obnáší vytvoření společnosti s obchodním podílem Suezu ve výši 49 procent a Saka ve výši 51 procent, do níž Suez převede vlastnická práva k Centrální kompostárně Brno a město poskytne pro výstavbu stanice pozemek v sousedství kompostárny.

Podle předsedy představenstva společnosti Sako Filipa Ledera (KDU-ČSL) bioplynová stanice omezí množství odpadu, který jinak končí v kanalizaci. To má zvýšit i životnost kanalizace. „O snížení počtu populace potkanů, kteří výraznou měrou přispívají k ničení kanalizační sítě, ani nemluvě,“ řekl Leder.

Brno patří k posledním větším městům v republice, které systematicky nevyužívá biologický odpad. „Nedávno zveřejněný průzkum připravený námi a brněnskou Mendelovou univerzitou poukázal na to, že v brněnských popelnicích končí až 30 procent potravin. S připočtením odpadu ze zahrad se obsah typické popelnice skládá dokonce až z poloviny z bioodpadu,“ dodal Leder.

Dostupné množství gastro odpadu v Brně odhadli přibližně na 11 000 tun. „Stále častěji se potkáváme s tím, že biologicky rozložitelný odpad lidé pálí na zahradách, končí ve směsném odpadu či kanalizační síti. Přitom při variantě 25 000 tun bioodpadu ročně můžeme pohánět vyrobeným bioplynem 75 autobusů, což je skoro polovina ze všech autobusů dopravního podniku,“ uvedl Hladík.

Brněnská bioplynová stanice bude založená na metodě mokré fermentace. Podobná technologie je v provozu ve Vyškově, kam se sváží bioodpad z Brna. Předběžná kalkulace investice do brněnské bioplynové stanice je 190 milionů při variantě 10 000 tun bioodpadu za rok a 240 milionů při variantě 20 000 tun bioodpadu za rok.

Reklama

Doporučované