Hlavní obsah

Bubeník spolupracující s Mayem nebo Morriconem zahraje v Praze na koště

Foto: Rock for People

Ilustrační foto.

Reklama

Bubeník Oleg Sokolov spolupracující Brianem Mayem nebo Enniem Morriconem bude hrát v Praze v představení nazvaném Magická fontána na koště.

Článek

Stane se tak v jedné ze scén představení režiséra Marka Solničky zaměřeného na příběh vynálezce Františka Křižíka, které využívá efekty vody, světla a ohně. Premiéra se uskuteční 8. července na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti, následovat bude šest repríz.

„Budeme ve dvou. Diváci se mohou těšit, mimo jiné, jak rozehrajeme kýble nebo budeme hrát košťaty, rýžáky a hadry. To všechno v kulisách ohně a vody. Bude to něco ve stylu hudebního a tanečního show Stomp,“ řekl ukrajinský hudebník. „Pro mě je každá taková nová věc výzvou,“ dodal.

Ve scéně, kde se bubeníci objeví s košťaty, znázorní rytmické uklízení jeviště od vody z předchozí scény. Původní autorskou hudbu z dílny skladatele Juraje Kličky doprovodí při představení vedle bicích také violoncello, na které bude hrát Terezie Kovalová.

Třiatřicetiletý Sokolov je vyhledávaný sólový i tak orchestrální hráč. Od roku 2015 je členem Českého národního symfonického orchestru (ČNSO), se kterým vystoupil mimo jiné jako sólista na vibrafon v rámci mezinárodního festivalu Prague Proms po boku Brandforda Marsalise. Od absolvování doktorantského studia působí na na pražské Akademii múzických umění jako pedagog. Od roku 2010 je uměleckým vedoucím ansámblu bicích nástrojů Neopercussio, se kterým společně vystupuje v autorských show.

„Teď se soustředím především na Magickou fontánu, jedeme nonstop, zkoušíme každý den, hledáme chybičky, musí fungovat světelná technika a ohně, je to náročné,“ uvedl Sokolov.

Představení Magická fontána, které je založeno na kombinaci nového cirkusu a moderních technologických efektů za doprovodu živého violoncella a bicích, se odehraje za každého počasí. „Diváci se mohou schovat pod střechu a my se deště nebojíme, stejně na nás během představení padá voda z fontány,“ podotkl Sokolov.

Vyhledávaný bubeník spolupracoval a hrál se světovými umělci Georgem Michaelem nebo Andreou Bocellim, šest let vystupoval po celém světě jako člen ČNSO s Morriconem, pro kterého nahrával perkuse na soundtrack k filmu Osm hrozných, za který slavný italský skladatel získal Zlatý glóbus, britskou cenu BAFTA a amerického Oscara. Nejvíce na Sokolova ale zapůsobila spolupráce s kytaristou Mayem.

„Vyrůstal jsem na hudbě jeho skupiny Queen, protože můj otec byl jejich milovník. Natáčel jsem s Mayem ve studiu rockovou úpravu Čajkovského díla 1812 a novou verzi písně We Will Rock You, kterou myslím použili ve filmu Bohemian Rhapsody. May je strašně milý a hodný člověk, tohle setkání si zapamatuju na celý život,“ sdělil Sokolov.

Reklama

Související témata:

Doporučované