Hlavní obsah

Bude z toho mezinárodní ostuda? Gang pašeráků nosorožčích rohů byl osvobozen

Záhady Josefa Klímy: Bude mezinárodní ostuda? Gang pašeráků nosorožčích rohů byl osvobozen.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loni v září jsme vysílali reportáž o jedné z největších operací celní správy Rhino, která po téměř 7 letech konečně doputovala před soud. Jenže rozhodnutí soudkyně Obvodního soudu Prahy 6 vyvolalo mezi institucemi, které kauzu vyšetřovaly, doslova zděšení.

Článek

Šestnáct ze sedmnácti lidí obžalovaných z organizovaného zločinu nelegálního obchodování s rohy nosorožců bylo zproštěno viny a pouze jeden člen gangu, Vietnamec, dostal velice mírný podmíněný trest.

Případ zaváněl mezinárodní ostudou a obžalovaní odcházeli od soudu nadmíru spokojení.

„Pro nás to bylo obrovské překvapení, protože takováto mezinárodně sledovaná kauza, kde opravdu ten nelegální obchod byl zdokumentovaný… Připadalo mi to opravdu jako výsměch, že takhle může nějaký případ dopadnout,“ říká Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí, která se jako první začala případem zabývat.

„Nám se podařilo poměrně detailně rozkrýt jak role jednotlivých členů zločinecké skupiny, tak i průběh a časovou osu,“ doplňuje Aleš Hrubý z Celní správy.

Případ začala sledovat Česká inspekce životního prostředí už v roce 2011 a následně se připojila i Celní správa a policie. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že cílem zločinecké skupiny bylo v rámci legálního odlovu nosorožců na farmě v Jihoafrické republice následně vyvézt rohy odstřelených zvířat do Čech a poté je zobchodovat ve Vietnamu.

Cena rohoviny na černém trhu v asijských zemích je obrovská, protože Asiaté věří v jejich zázračné léčebné účinky, které se ovšem nikdy neprokázaly.

Za hlavní organizátory černého obchodu byli označeni dva podnikatelé z Prahy a dva vietnamští obchodníci. Ti si pak následně najímali tzv. lovce, kteří si zadarmo udělali výlet do Afriky, a pokud měli zájem, mohli si i zastřílet. Pokud zabíjet nechtěli, udělal to za ně někdo jiný. Cílem pak bylo rohy mrtvých zvířat napsat na tyto lovce a na jejich jména trofeje přivézt do Čech.

I když těmto tzv. lovcům, respektive spíše bílým koním, muselo být jasné, že je nikdo nebude hostit v Africe jen tak zbůhdarma, následně samozřejmě tvrdili, že o ničem neměli nejmenší ponětí.

Když soudkyně loni v červnu vynesla osvobozující verdikt víceméně nad celou touto skupinou, zaskočená státní zástupkyně se na místě okamžitě odvolala. Následně v neveřejném zasedání rozhodoval o kauze nadřízený městský soud.

O tom, jaký padl verdikt, ale i o dalších podrobnostech případu se dozvíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované