Hlavní obsah

Chtějí podporu Západu, ne utéci. Demokracie v Hongkongu je v ohrožení více než kdy jindy

Foto: Profimedia.cz

Uplynul rok od začátku masových protestů v Hongkongu, nyní je situace ještě vážnější.

Reklama

Článek

Je to rok od chvíle, co do ulic Hongkongu vyšly miliony lidí. Šlo o největší protest od roku 2003, který odstartoval několikaměsíční boj o zachování demokratických principů. Ty jsou nyní v ohrožení více než kdy jindy.

„Nový zákon o národní bezpečnosti představuje pro lidi v Hongkongu obrovskou hrozbu. Ovlivní každého z nás – naši svobodu slova, svobodu protestovat, vlastně svobodu dělat cokoliv,“ komentuje v Checkpointu návrh zákona o národní bezpečnosti hongkongský politik a aktivista Ken Tsang.

Zákon zakazuje například „zradu a pobuřování“ namířené vůči čínské vládě, snahy o odtržení, věnuje se i otázce terorismu a zásahů ze zahraničí do chodu země. Pro Peking by znamenal funkční nástroj na potlačení demonstrací bez toho, aniž by do ulic poslal bezpečnostní složky a rozháněl davy silou.

„Podle nového zákona o národní bezpečnosti se možnost stíhání rozšířila. Postih za výtržnost teď může být třeba 20 nebo 30 let. Následky jsou daleko vážnější,“ upřesňuje v Checkpointu bývalý organizátor protestů v Hongkongu Yik Mo Wong, kterého se zákon přímo dotýká. „Já se třeba starám o zahraniční frontu bojů za demokracii a nový zákon cílí zejména na lidi, kteří mají vztahy se zahraničím. Takže bych mohl být v nebezpečí. Bude velmi těžké pokračovat,“ dodává.

Velká Británie udělala podle slov premiéra Borise Johnsona historický krok v imigrační politice. Pozměnila vlastní zákony tak, aby si obyvatelé Hongkongu mohli zažádat o dlouhodobá víza a poté i o britské občanství. „Pro mě tahle možnost není. Budu bojovat až do konce. Lidé z Hongkongu si uvědomují, že demokracie a svoboda není daná. Musíme za ni bojovat. A nyní je ten kritický moment, “ reaguje však Ken Tsang.

Jedna země – dva systémy

„Zvláštní administrativní oblast je jakýsi status, který byl přisouzen Hongkongu poté, co jej v roce 1997 Britové vrátili pod čínskou správu,“ vysvětluje v Checkpointu Daniela Kučerová ze zahraniční redakce Seznam Zpráv.

Daniela Kučerová dodává, že v praxi to mělo původně fungovat tak, že v rámci pevninské Číny se bude aplikovat formální socialistický systém a v rámci Hongkongu systém kapitalistický. „Hongkong je významné ekonomické a obchodní centrum, dosud tu fungovala světová liberální ekonomika,“ odpovídá na otázku, proč je Hongkong pro Čínu důležitý.

Aktuální epizodu podcastu Checkpoint, která se zabývá bouřlivou situací v Hongkongu, si pusťte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete zde, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky pište na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované