Hlavní obsah

Budeme se snažit o nemožné, říká výrobce nemocničních lůžek

Pokud ta lůžka budou chtít extrémně rychle, tak to asi sami nezvládneme, říká Zbyněk Frolík. Ilustrační snímek z továrny Linet.

Reklama

Firma Linet už teď jede na 120 procent, na plný výkon, upozorňuje na omezené výrobní kapacity její majitel Zbyněk Frolík. Dodat státu tisíce nových lůžek, jak o tom informoval premiér Babiš, bude prý pro ni téměř nadlidský úkol.

Článek

Majitel firmy Linet Zbyněk Frolík je v těchto dnech na ozdravném lázeňském pobytu. Včera večer prý již ležel v posteli, když mu zazvonil telefon a ozval se premiér Andrej Babiš. Prosil jej také o postele, přesněji řečeno o nemocniční lůžka, jichž je Frolíkův Linet významným evropským výrobcem.

Předseda vlády proslulý svým mikromanagementem se snaží zajistit vybavení pro záložní nemocniční kapacity za situace, kdy volných míst v českých špitálech povážlivě ubývá.

Dnes ráno už novinářům oznámil, že stát od Frolíkovy firmy plánuje nakoupit tři tisíce běžných lůžek a další tisíc pro intenzivní péči. Frolík k tomu v rozhovoru pro Seznam Zprávy ale doplňuje, že to nebude jednoduché splnit. „Budeme se snažit za každou cenu pomoci, ale je otázka, zda to zvládneme za měsíc nebo šest neděl,“ upozorňuje. Při nynějším vytížení výrobních kapacit vidí urgentní státní zakázku jako téměř nadlidský úkol.

Mezitím se ozval i další český výrobce, firma Proma Reha z České Skalice na Náchodsku. Je též připravena státu pomoci.

Jak ten rozhovor s panem Babišem probíhal?

Pan premiér Babiš mi zavolal po osmé večer, jestli jim můžeme pomoci. Nevím, proč to řeší zrovna on, ale řeší to. Pochopil jsem z toho, že situace je asi extrémně vážná. Říkal mi, že by potřebovali několik tisíc lůžek, pravděpodobně do nějakých nových prostor pro případ, že se to zvrhne v ten negativní scénář.

Co jste mu řekl?

Že se jim určitě budeme snažit pomoci, ale naše společnost je teď stoprocentně vytížena až do konce roku. Všechny země mají stejný problém a všichni se teď snaží předvybavit. Nicméně jsem jej „přehodil“ na našeho výkonného ředitele Tomáše Koláře. Ten jim těch 3 tisíce jednodušších lůžek a tisíc intenzivních nějakým způsobem přislíbil. Ale musejí si napřed rozmyslet, co z těch našich výrobkových řad vlastně chtějí. A také říci, jak je to pro ně urgentní.

Jak rychle jste schopni lůžka dodat?

Určitě ne do týdne. Problém není v tom, že bychom tento objem nebyli schopni vyrobit - to zvládneme za týden nebo za čtrnáct dnů - ale máme další závazky, zakázky odjinud, které jsme již potvrdili. A to je všechno pod velkým penále. Ano, můžeme požádat naše zákazníky, jestli to není tak urgentní, zda by neposečkali. Takto bychom třeba do týdne mohli dodat nějaké stovky lůžek, ale určitě ne tisíce.

Kolega Kolář s tím vším seznámil náš management, jak tady v Česku, tak i v Německu, kde máme další výrobní závod. Řešili, co pro to můžeme udělat. Nějakým způsobem to uspořádali a teď čekáme, jak to naše včerejší jednání bude dotaženo na nějaké oficiální úrovni. Pokud to budou chtít extrémně rychle, tak to asi sami nezvládneme. Tak bude třeba lůžka poptat ještě u někoho dalšího. A nevím ani, co všechno umožňuje nouzový stav z hlediska zadávání zakázek.

Bavili jste se i o ceně?

Určitě to pro nás nebude zlatý důl. My každopádně na té krizové situaci nechceme nějak vydělávat. Nabídneme takovou cenu, jakou se slevami dáváme velkým fakultním nemocnicím. A uvidíme, zda to objednají, nebo ne. To se teprve uvidí. Zatím je to ve fázi, že nám zavolal pan premiér.

Není zvláštní, že se reprezentanti státu o lůžka zajímají až teď, že třeba nezavolali o několik týdnů dříve?

Víte, ono je to asi ve všech státech stejné. Nemocniční lůžkové kapacity jsou v Česku poměrně vysoké, na počet obyvatel jedny z největších v Evropě. V těch počtech lůžek u nás problém nikdy nebyl, ale ten dramatický nárůst případů covid-19 asi všechny zaskočil. Kdyby to tak rychle nerostlo, tak by to, co už máme, asi stačilo.

Je to teď u nás úplně stejné, jako to bylo na jaře v Itálii a ve Španělsku, kdy tam praskaly nemocnice ve švech. A my právě tam posílali desítky kamionů našeho zboží a vybavovali jejich sportovní haly, kde byly rozesety stovky lůžek.

Já si myslím, že i tak bude mít stát ta naše lůžka v rezervě pro případ, že by ten nejhorší scénář skutečně nastal. Zatím to nemocnice ještě zvládají.

Jak moc jsou další lůžka podle vás důležitá?

Podle mě je to možná ta relativně nejsnazší část celého problému. Daleko větší je problém s personálem, který kolem těch lůžek musí být. A ten stejně nevyřešíte ze dne na den. A je tu i ostatní nemocniční vybavení, jako jsou infuzní pumpy, dýchací přístroje, kyslíkové rozvody. Víte, ten běžný covidový pacient by teoreticky mohl ležet i na obyčejné domácí posteli, potřebuje ale nějakou obsluhu. Něco jiného jsou intenzivní lůžka, která potřebuje především pacient, který má významný problém na plicích. A my děláme lůžka s laterálním náklonem, která dramaticky ulehčují tu léčebnou část, terapii. Zvyšují pravděpodobnost přežití. A ta jsou hodně důležitá.

Ta ostatní lůžka jsou potřeba, aby na ně přeložili ty méně závažné případy. Aby se nemocnice mohly soustředit na intenzivní lůžka a intenzivní péči.

Co tedy můžete vládě slíbit?

Budeme se snažit za každou cenu pomoci. Je otázka, zda to zvládneme za měsíc nebo za šest neděl. Jak říkám, my máme i další zakázky. A Linet už teď jede na 120 procent, na plný výkon. Naše fabriky, jak tady v Čechách, tak i v Německu, nejsou nafukovací. Jedna věc jsou technické možnosti, ale jde i o lidi, o zaměstnance, zda třeba nebudou muset zůstat doma s dětmi. Nebo zda se do naší výroby také nedostane infekce. Zatím jsme naštěstí nikoho nemocného neměli a to máme jen ve fabrice v Želevčicích u Slaného přes tisíc lidí.

Jsme podnik jako každý jiný a musíme vycházet z podmínek, které se každý den mění. Z hlediska možných karantén, izolací, právě i hlídání dětí. Ale Linet se stal tak velkým hráčem právě proto, že byl oproti konkurenci vždy pružnější. Historicky jsme dokázali zvládat nemožné a budeme se o to snažit i v tomto případě.

Reklama

Doporučované