Hlavní obsah

Budou se očkovat senioři nad 70 let. Kraje ale nestíhají ani 80+

Foto: Seznam Zprávy

Mapa níže v článku.

Reklama

Od 1. března se budou moct k očkování přihlásit lidé starší 70 let, o deset let se tak rozšíří původní věkový limit. Ve většině krajů se však počet seniorů nad 80 let, kteří už dostali obě dávky, pohybuje v jednotkách procent.

Článek

Čtyřiaosmdesátiletou paní Jarmilu z Havlíčkobrodska dcera zaregistrovala k očkováni hned 15. ledna. Od té doby obě stále netrpělivěji čekají, kdy přijde alespoň výzva k rezervaci termínu.

„Štve to hlavně mě,“ přiznává mladší žena. „Maminka je sice v dobré kondici, ale zvlášť teď v zimě je pár věcí, které už hůře zvládá, takže tam jezdíme tak často, jak to jen jde. Kdyby byla očkovaná, byli bychom klidnější. Teď to ale vypadá, že dříve bychom mohli být očkováni my,“ dodává ironicky.

Naráží na rozšíření věkové kategorie zájemců o očkování. Žije totiž v Praze, kde podle nejnovějších dat dostalo už 29 procent seniorů nad 80 let druhou dávku vakcíny. A Ministerstvo zdravotnictví tento týden oznámilo, že od 1. března se budou moci registrovat lidé ve věkové skupině 70+.

Otázka tedy zní: Kdo se vakcíny dočká dřív? Osmdesátníci v regionech, kde je situace podobně jako na Vysočině neutěšená, nebo mladší věková skupina v Praze, kde je takřka na dohled plná proočkovanost nejstarších obyvatel?

Ministerstvo plánuje stihnout seniory 80+ do konce března

„Dá se předpokládat, že do konce března budou proočkováni všichni senioři nad 80 let a část o něco mladší populace,“ uvedl v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Fakticky rozšíření věkové kategorie znamená, že očkování by mělo být dostupné pro 1,4 milionu osob.

Senioři v Česku

Ve věku 80+ let je v ČR 432 tisíc osob.

Ve věku 70–79 let je v ČR 973 tisíc osob.

Zdroj: ČSÚ

Na dotazy Seznam Zpráv o možném prohloubení rozdílů mezi kraji resort zopakoval slova ministra Blatného. „Lidé ve věkové kategorii 70+ se mohou k očkování registrovat od 1. března. Tímto rozšířením mohou být do konce března proočkováni senioři nad 80 let a dále pak část další, o něco mladší skupiny občanů. Vakcíny jsou rozdělovány dle populačního klíče,“ uvedla pouze mluvčí resortu Barbora Peterová.

V současné době obdrželo zhruba 23,7 procenta českých seniorů nad 80 let, tedy zhruba 112 tisíc osob, alespoň jednu dávku vakcíny. Dokončené očkování by jich mělo mít za sebou 8,9 procenta, tedy zhruba 45 tisíc. Proočkovanost seniorů se ale významně liší kraj od kraje.

Praha očkování i nadále dominuje

Nejvyšší procento proočkované populace seniorů je v Praze: celkem 62 % s alespoň první dávkou a 29 % s ukončeným očkováním.

V jiných krajích se ale očkování k takovému množství seniorů zdaleka nedostalo. Například Ústecký kraj má k úternímu odpoledni proočkováno alespoň první dávkou vakcíny 10,9 % populace, tedy zhruba šestinu toho, co Praha. Rozšíření věkové kategorie očkování proto kraji příliš nepřinese. „Pro Ústecký kraj stále platí, že trpí nedostatkem vakcíny. Proto je nemožné očkováním uspokojit širší spektrum prioritních skupin,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Podle Volfa tempo očkování v kraji záleží pouze na počtu dodaných vakcín. „Spočítali jsme maximální možnou denní kapacitu lidí, kteří by mohli být očkováni ve stávajících očkovacích místech – kterých je celkem 16 –, a je to 11 530 lidí. Mimochodem, je to páté místo v republice s očkovací kapacitou, včetně Prahy. Jakmile obdržíme dostatečné množství vakcíny, měli bychom tento rozdíl začít rychle dohánět,“ je přesvědčen mluvčí.

Zájem je všude velký

Rozdíly v krajích nejsou podle hejtmanů dané malým zájmem o očkování – pravdou je spíše opak. Například ve Středočeském kraji evidují značné množství dotazů na dostupnost očkování, podle nichž se zdá, že zájem je velký.

Na mapách výše je ale patrné, že Středočeský kraj má nápadně méně očkovaných seniorů než hlavní město. „Rozdíl má několik příčin,“ vysvětluje mluvčí kraje Martina Kemrová. „Jednak má Středočeský kraj větší množství pracovníků v první linii, které bylo třeba oočkovat primárně, množství vakcíny pak bylo násobně nižší, tudíž nebylo možné očkovat občany 80+ v žádoucím rozsahu. Navíc je velmi pravděpodobné, že řada občanů Středočeského kraje se nechala očkovat právě v Praze.“

Také v Ústeckém kraji odhadují, že 2–3 procenta obyvatel se kvůli snadné dostupnosti nechala očkovat v Praze. Nízkou proočkovanost seniorů ve srovnání s ostatními kraji si ale vysvětlují i nedostatkem vakcín na počet obyvatel. „Je těžké se porovnávat s ostatními kraji na srovnatelné úrovni, když Ústecký kraj jako pátý nejlidnatější v ČR obdržel v počátku podobné množství vakcíny jako kraje s téměř až polovičním počtem obyvatel,“ dodává mluvčí kraje Volf. Věří však, že nespravedlivý klíč rozdělování vakcín do krajů by ministerstvo mělo dle svých slibů vyrovnat.

Reklama

Doporučované