Hlavní obsah

Budoucnost ČSSD ve vládě, ústavní žaloba na Zemana řeší i Staňka a ministerstvo dál proplácí dotace Agrofertu

Polední zprávy 8. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Polední zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:43 – Zůstane ČSSD ve vládě?

Už po sedmé od podání rezignace ministra kultury Antonína Staňka se schází vláda. Přesto má i dnes na zasedání své místo. Staněk ale čerpá dovolenou a schůze se nezúčastní – o ústavní ochraně vody nebo o investorech do nových jaderných bloků tak rozhodnou jiní. Ve Strakově akademii byla reportérka Zuzana Černá.

4:10 – Ústavní žaloba na Zemana řeší i Staňka

Senátoři za hnutí Senátor 21 dopsali ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Ta vyčítá prezidentovi sestavení Rusnokovy vlády a její následné setrvání ve funkci i po vyjádření nedůvěry Poslaneckou sněmovnou a lavírování při odvolávání a jmenování ministrů. „To lavírování, které prezident předvádí, není v souladu s ústavou a navíc koresponduje s tím, že obdobné kroky, obdobnou polemiku prezident vedl už dříve, třeba například s odvoláním tehdy ještě ministra Babiše,“ uvedl předseda senátního klubu Pro liberální demokracii – Senátor 21 Václav Láska s tím, že jde o další důkaz, že prezidentovo jednání proti ústavě se stupňuje.

7:16 – Ministerstvo průmyslu dál proplácí dotace Agrofertu

7:41 – Soud osvobodil exředitele liberecké nemocnice Nečesaného

8:13 – Řecké volby ovládla opozice

Předčasné parlamentní volby v Řecku vyhrála opozice. Jasným vítězem voleb je konzervativní Nová demokracie s bezmála 40procentním ziskem. Stranu Syriza současného premiéra Alexise Tsiprase volilo 31 % voličů.

9:42 – Írán začal obohacovat uran nad dohodou stanovený limit

10:14 – Na Barbadosu se sejde venezuelská opozice s Madurovou vládou

Zástupci venezuelské opozice se na karibském ostrově Barbados setkají s představiteli vlády prezidenta Nicoláse Madura. Budou spolu jednat o řešení politické krize v zemi. Rozhovory, zprostředkované Norskem, by se podle norské vlády měly uskutečnit již tento týden.

11:04 – Směnárny v centru dál okrádají turisty

Česká národní banka udělila několik pokut směnárnám, mimo jiné za takzvaný „VIP kurzovní lístek“, který byl zaměnitelný s normálním kurzovním lístkem. Směnárny ho však v rozporu se zákonem využívají dál. To ale není jediný bod zákona, který porušují. O nepoctivé peněžní služby v centru metropole se dlouhodobě zajímá redakční kolega Janek Rubeš.

13:45 – Počasí

Reklama

Doporučované