Hlavní obsah

Budovy se rozzářily zeleně na protest proti odstoupení USA od Pařížské dohody

Zelená záře napříč celým světem. Státy nesouhlasí s rozhodnutím Donalda Trumpa o Pařížské dohodě.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Nesouhlas s rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstoupení od Pařížské dohody daly najevo státy napříč celým světem. Pamětní místa a vládní budovy se rozsvítily zeleně.

Článek

Do symbolického protestu se zapojila města nejen po Spojených státech. Přidal se například i Montréal nebo Paříž.

Jako výraz  nesouhlasu s „bezohledným rozhodnutím Trumpa o vystoupení z Pařížské dohody” se v New Yorku zeleně rozsvítilo One World Trade Centrum, most Kosciuszko i radnice. Guvernér státu New York Andrew Cuomo uvedl, že tímto chce ukázat podporu Pařížské dohodě a zároveň demonstrovat vedoucí úlohu New Yorku v ochraně občanů, životního prostředí a planety.

„Stát New York se zavázal dodržovat standardy stanovené Pařížskou dohodou bez ohledu na nezodpovědné jednání Washingtonu. Nebudeme ignorovat vědu ani realitu klimatických změn,” dodal guvernér.

Podle deníku The Washington Post ve čtvrtek oznámilo celkem třicet států, že Trumpovým rozhodnutím pohrdají a budou se řídit vlastními politikami, jejichž cílem je omezit emise skleníkových plynů.

Na snímky zelenajících se staveb se podívejte nahoře ve videu.

O Pařížské dohodě o klimatu s bývalým prezidentem Václavem Klausem.

Reklama

Doporučované