Hlavní obsah

Bulhaři vyšetřují anabázi ČEZu ve Varně. Podle Pirátů se ztratily miliardy

Foto: Seznam.cz

ČEZ v roce 2017 prodal svou elektrárnu na pobřeží Černého moře dětem bývalého bulharského ministra dopravy Danaila Papazova.

Reklama

Český senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) inicioval na konci loňského roku pátrání bulharské policie. Existuje podezření, že polostátní gigant ČEZ svou operací kolem nákupu a prodeje elektrárny ve Varně přišel o 8,5 miliardy korun.

Článek

Bolavá bulharská rána ČEZu se opět otevírá. Seznam Zprávy zjistily, že prokuratura v Sofii otevřela vyšetřování prodeje černouhelné elektrárny ve Varně. Pátrání na konci loňského roku inicioval český senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), který má podezření, že polostátní gigant ČEZ svou operací kolem nákupu (v roce 2006) a prodeje (v roce 2017) elektrárny na pobřeží Černého moře přišel o 8,5 miliardy korun.

Informaci o zahájení policejního prošetřování potvrdila mluvčí sofijského státního zastupitelství Antoaneta Pančeva. Podle ní kriminalisté prověří, zda nedošlo k porušení povinností při správě cizího majetku či k daňovým únikům velkého rozsahu. ČEZ je přesvědčený, že prodej elektrárny proběhl transparentně a skupina na transakcích nijak netratila.

„Jsem rád, že se prokurátor v Sofii bude prodejem Varny zabývat. Díky tomu bude prověřeno, jestli nedošlo ke korupci a zda je továrna funkční, když byla prodána za cenu šrotu. Optimální by podle mě bylo, kdyby postupovali bulharští vyšetřovatelé koordinovaně s těmi českými,“ řekl Seznam Zprávám pirátský senátor Wagenknecht.

Elektrárna pro ministrovy děti

Podle informací redakce od zdrojů blízkých vedení ČEZu se transakcemi kolem Varny už zabývají i čeští detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Činí tak na základě trestního oznámení, které loni v červnu podali Piráti na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž tehdy zdůraznil, že prodej elektrárny proběhl transparentně. Česká skupina si podle něho vybrala nejvýhodnější nabídku. Na rozdíl od Pirátů je ČEZ přesvědčený, že z bulharského dobrodružství vyjde se vztyčenou hlavou.

Na majetek v Bulharsku je podle Kříže nutné se dívat jako na celek, protože aktiva v něm se přeskupovala. Vedle Varny ČEZ v Bulharsku vlastní ještě distribuční a prodejní síť, kterou se však už několik let snaží neúspěšně prodat. „Prodejní ceny při započtení všech příjmů ČEZu během působení v Bulharsku ukazují, že působení v této zemi skončí mírným ziskem,“ dodal loni mluvčí Kříž.

Bulharsko prodalo elektrárnu TEC Varna skupině ČEZ v roce 2006. Provoz zařízení ale příliš nevydělával: mimo jiné z důvodu zásahů tamního státu a nevýhodné regulace provozu a závislosti na dovozu nejkvalitnějšího černého uhlí – antracitu.

ČEZ se postupně rozhodl elektrárnu v roce 2014 odstavit, aby ji o tři roky později prodal, a to společnosti Sigda patřící dětem bývalého bulharského ministra dopravy Danaila Papazova. U nich se však elektrárna příliš neohřála, neboť ji, jak uvedl týdeník Euro, v roce 2018 převzal mocný bulharský politik a čestný předseda Hnutí za práva a svobody Achmed Dogan.

Piráti se bojí miliardových ztrát

Piráti spočítali, že škoda kolem transakcí s elektrárnou ve Varně může dosahovat mnohamiliardové výše. „Způsobená škoda by se mohla vyšplhat až na 8,5 miliardy korun. Za tuto částku by bylo možné postavit až 60 kilometrů dálnic. Rozhodně nejde o důsledek nepříznivých okolností, ale celou řadu podezřelých aktivit, které jsem osobně v Bulharsku analyzoval. Rozhodli jsme se, že trestní oznámení podáme rovněž v bulharštině v hlavním městě Sofii na bulharskou prokuraturu,“ proklamoval loni v červnu senátor Wagenknecht.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se zase podivoval, že původně odstavenou elektrárnu se novým majitelům povedlo rozhýbat.

„Je zarážející, že elektrárna Varna byla v roce 2015 odstavena kvůli údajnému nesplňování množství znečišťujících látek a prachu a následně v roce 2017 prodaná dětem bývalého bulharského ministra dopravy. Krátce na to se elektrárny zmocnil vlivný zákulisní hráč a politik reprezentující tureckou menšinu Achmed Dogan s vazbami na Rusko. Za těchto okolností společnost TEC Varna EAD najednou elektrárnu zprovoznila a začala hospodařit se ziskem,“ uvedl Michálek.

Bulharská anabáze je pro vedení ČEZu v čele s Danielem Benešem špatným snem. V uplynulých dvou letech nedokázalo ani nadvakrát prodat bulharské distribuční a prodejní „dcery“. Buď si ČEZ vybral nedůvěryhodného kupce (firmu Inercom), nebo věřil zájemci (skupina Eurohold), který si nevyjednal dostatečné politické krytí.

Reklama

Doporučované