Hlavní obsah

Bundesligový fotbalista skončil v klubu kvůli napojení na radikální islamisty

Darmstadt rozvázal smlouvu se záložníkem Änisem Ben-Hatirou kvůli vazbě na salafisty.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Při ligovém zápase 21. ledna rozdávali fanoušci letáky s výzvou, aby hráč ukončil spolupráci s organizací Ansaar.

Článek

Německý prvoligový klub SV Darmstadt ukončil po vzájemné dohodě smlouvu s tuniským záložníkem Änisem Ben-Hatirou kvůli jeho napojení na humanitární organizaci Ansaar, která má vazby na salafistické hnutí v Německu.

Společnost Ansaar International, jež sídlí v Düsseldorfu, se angažuje v humanitárních aktivitách v Sýrii, Somálsku nebo v Maroku. Zpravodajská služba Severního Porýní-Vestfálska ji ale podezřívá z „těsného napojení na salafistické hnutí”, napsala Deutsche Welle.

„SV Darmstadt vyhodnotil privátní humanitární aktivity Ben-Hatira v organizaci, do jejíchž akcí se zapojoval, jako nevhodné,” uvedl na internetových stránkách klubu jeho ředitel Rüdiger Fritsch.

„SV Darmstadt a Änis Ben-Hatira ukončili smlouvu po vzájemné dohodě."

Organizaci sledují zpravodajské služby

Peter Beuth, ministr vnitra Hesenska, v němž Darmstadt leží, opakovaně vyzýval vedení klubu, aby přijalo opatření vůči vazbám hráče na Ansaar International.

„Nemůžete nechat profesionálního fotbalistu, jako je Ben-Hatira, pokračovat, když se pohybuje v blízkosti extremistické organizace, kterou sleduje Spolkový úřad pro ochranu ústavy (pozn. red. německá zpravodajská agentura),” řekl Beuth.

Ben-Hatira: Je to pomlouvačná kampaň

Od listopadu, kdy vyšlo najevo, že Ben-Hatira spolupracuje s Ansaar International, se berlínský rodák s tuniským pasem dostával pod stále větší tlak, aby přerušil napojení na organizaci.

V posledním ligovém zápase 21. ledna, který Ben-Hatira strávil mezi náhradníky, dokonce skupina darmstadtských fanoušků rozdávala letáky, v nichž ho vyzývala, aby se od organizace distancoval.

Dnes už bývalý darmstadtský fotbalista opakovaně odmítl přerušit styky s organizací. Ve svém příspěvku na Facebooku napsal, že zapojení Ansaar International do radikálních islamistických aktivit je „úplný nesmysl”, a aféru označil za „pomlouvačnou kampaň”, která je proti němu vedená.

„Myslím, že skutečný skandál je, že se lidé snaží sabotovat mou sportovní kariéru v Německu,” dodal Ben-Hatira.

Celý příspěvek hráče na Facebooku:

Reklama

Související témata:

Doporučované