Hlavní obsah

Kryptoměnová oliheň rychle „splaskla“. Měna squid se dramaticky propadla

Foto: flickr.com

Investovat do tokenů odvozených od kulturních fenoménů se podle expertů nevyplácí (ilustrační foto).

Reklama

Minulý týden zaznamenala kryptoměna squid velký zájem investorů. Hodnota tokenu se ale skokově propadla poté, co několik webů a sociálních sítí upozornilo na to, že by mohlo jít o podvod.

Článek

Kryptoměna squid minulý týden pobláznila investory a její hodnota raketově vzrostla. Token inspirovaný populárním seriálem Netflixu Hra na oliheň ale nepůsobil důvěryhodně. Především kvůli oznámení serveru CoinMarketCap, podle kterého nemohla část držitelů své tokeny prodat.

Webová stránka pro sledování cen kryptoměn proto varovala potenciální kupce před krachem a možným podvodným charakterem squidu. Někteří investoři popsali, že měli o tokeny zájem, protože na ně projekt působil důvěryhodně.

Místo soutěže ztráta peněz

Samotné tokeny měly držitelům umožnit účast v online turnaji, který měl být inspirován právě seriálovými hrami. Za každé kolo se měl složit vstupní poplatek ve squidech, první výzva měla stát 456 squidů, finále mělo hráče přijít na 15 000 speciálních tokenů.

Vývojáři uváděli, že si z celkového objemu peněz nechají 10 procent a zbytek obdrží vítěz. Online „turnaj“ měl začít v listopadu, k hraní se ale držitelé squidu spíše nedostanou.

CoinMarketCap investory nabádal, aby vyvinuli vlastní píli a byli opatrní při obchodování. „Myslím, že je to pro mě dobrá lekce, abych se příště nepouštěl do ‚meme coinů‘. Neviním nikoho, jen sebe,“ uvedl jeden z investorů pro CoinMarketCap. Výrazem meme coiny odkazuje na kryptoměny inspirované internetovými memy či vtípky, podobně jako známější kryptoměna dogecoin, která využívá popularity vtipných obrázků s pejskem Shiba.

Serveru se svěřilo více poškozených, jeden z nich přišel kvůli propadu měny o 5 000 dolarů.

Aktivity vývojářů squidu se kromě CoinMarketCapu nezamlouvaly ani sociální síti Twitter, která označila projekt a jeho profil za „podezřelý“. To podle několika zpravodajských webů zapříčinilo kolaps měny, jejíž hodnota spadla na nulu. Těsně před propadem se hodnota tokenu vyšplhala na 2 856 dolarů, což je přibližně 63 tisíc korun.

Foto: CoinMarketCap

V pondělí se squid propadl z 38 tisíc korun na nulu.

Stránky projektu už neexistují

Vývojáři po propadu měny zametají stopy, zvlášť proto, že mohou stát za silným propadem hodnoty. Obavy se tak zřejmě naplnily a tvůrci mohli akcí získat odhadem 2,1 milionu dolarů. Webové stránky projektu už nejsou k dohledání, respektive nefungují, a podobně jsou na tom i účty na sociálních sítích.

Squid bylo možné koupit od 20. října, mělo jít o takzvaný „pay to play“ nebo také „play-to-earn“ token, který měl lidem umožnit vstup do online hry a případný výdělek dalších tokenů v rámci soutěží.

Experti podle serveru The Guardian varují začínající investory, aby se kupování měn a tokenů inspirovaných kulturními fenomény vyhýbali. „Mnoho takových mincí rychle zaujme investory, což vede k divokým oceněním,“ řekl pro BBC ekonom z Cornellovy univerzity Eswar Prasad.

„Naivní drobní investoři, kteří se chytnou do takového spekulativního šílenství, čelí riziku značných ztrát,“ dodal. Hodnota podobných měn totiž mnohdy skokově vyroste, ale stejně tak rychle může i klesnout.

Reklama

Doporučované