Hlavní obsah

Byla to jen facka, řekli manželé, kteří napadli romské děti. Kopali do nich, napsal však žalobce

Foto: Vojtěch Gavriněv

Okresní soud v Přerově začal řešit případ incidentu v Lipníku nad Bečvou.

Reklama

Soud otevřel případ manželského páru, který podle žalobce napadl a zbil v Lipníku nad Bečvou romské děti.

Článek

Okresní soud v Přerově začal řešit případ incidentu z Lipníku nad Bečvou, v němž se řeší i podezření z násilí proti etnické menšině.

Obžalovanými jsou manželé, kteří podle obžaloby napadli skupinu sedmi romských dětí. Jako důvod uvedli, že děti předtím sprostě pokřikovaly na jejich dceru.

Manželé obžalobu odmítli, ale žalobce v ní zformuloval jejich činy jednoznačně.

„Poškozené napadali tak, že Stanislav P. přistoupil k … (jednomu z chlapců) a dal mu ránu pěstí do obličeje, Petra P. k … (jedné z dívek) a dala jí facku, Stanislav P. přistoupil k … (jednomu z chlapců) a dal mu ránu pěstí do obličeje, takto jej srazil na zem a ležícího ho opakovaně kopal do zad a dal mu ránu pěstí do hlavy, poté přistoupil k … (jedné z dívek) a dal jí ránu pěstí do nosu, takto ji srazil na zem, poté přistoupil k … (jedné z dívek) a dal jí ránu pěstí do obličeje, takto ji srazil na zem a ležící jí dal ránu pěstí do hrudníku, Petra P. přistoupila k … (jednomu z chlapců), nadzvedla jej a hodila s ním na zem a kopala do něj, poté jej znovu nadzvedla a hodila na zem, poté k němu přistoupil i Stanislav P. a nadzvedl jej a hodil dvakrát na zem a kopal do něj,“ stojí v obžalobě.

Manželský pár, kterého přišlo k soudu podpořit několik lidí, však takový popis událostí u soudu odmítl.

„Chtěli jsme jen vědět, proč k urážení dochází, nikomu jsme neublížili. Manžel dal jednomu facku a odstrčil kluka, to bylo všechno,“ řekla soudu obžalovaná žena.

„Přistoupil jsem k nim, abych se zeptal, co je příčinou,“ uvedl také její manžel. „Jediný fyzický kontakt s dětmi bylo to, že jedno jsem odstrčil a jednomu dal facku. Netuším, kde se mohly zranit.“

Zranění dětí žalobce v obžalobě specifikoval. Jednomu z dětí například podle něho útok dospělých způsobil podvrtnutí a natažení krční páteře a povrchní poranění nosu, dalšímu povrchní poranění hlavy, zhmoždění hrudníku, podvrtnutí a natažení krční páteře a dalšímu pak lehký otřes mozku, zhmoždění hlavy v oblastech spánku vpravo a oka vlevo a zhmoždění dolní části páteře.

Některé z dětí proto skončily v nemocnici. V obžalobě také zaznělo, že dospělí svůj útok doprovodili výrazy jako „černé huby“ a nadávkami.

I proto se u soudu řeší kromě trestných činů výtržnictví či ublížení na zdraví také hanobení národa, rasy a etnické nebo jiné skupiny osob.

Napadené děti se líčení neúčastnily. Zastupuje je právní organizace In Iustitia. Prostřednictvím zmocněnce požadují podle agentury ČTK odškodné ve výši kolem 300 tisíc korun.

Soudce odročil soud na dobu neurčitou, chce počkat na znalecký posudek k lékařským zprávám o zraněních, které děti utrpěly.

Reklama

Doporučované