Hlavní obsah
Online

Nulová tolerance. Varšava varuje před nedodržováním protiepidemických opatření

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Vláda ve Varšavě varovala, že úřady budou přísně trestat nedodržování opatření proti šíření nákazy. Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski upozornil, že ode dneška v zemi platí politika „nulové tolerance vůči nedodržování hygienických nařízení“, a dodal, že „v době sílící pandemie není místo pro egoismus“. Lidem, kteří nedodržují nařízení o povinném nošení roušek, bude policie udělovat pokuty.

- Jako bezohledný označují média návrat amerického prezidenta z nemocnice domů. Donald Trump řekl, že koronaviru se není nutné bát. Sám přitom musel být hospitalizován 72 hodin a byla mu podána experimentální léčba nedostupná pro většinu Američanů. Následně zveřejnil video, ve kterém říká, že se jako vůdce „musel“ nakazit.

- WHO: Virem se nakazil každý desátý. Zatímco je oficiálně potvrzeno více než 35 milionů nakažených, odhad Světové zdravotnické organizace uvádí skutečnou hodnotu blížící se 800 milionům.

Včerejší online reportáž najdete zde:

  • Ve Francii počet nových případů nákazy klesl, nadále je ale nad 10 000

    Francie, která má na 67 milionů obyvatel, dnes oznámila 10 489 nových případů nákazy koronaviru. Tento údaj je výrazně pod denním maximem téměř 17 000 infikovaných ze soboty, ale zůstává nad úrovní 10 000 případů, poprvé zaznamenané v polovině září. Celkem se od začátku pandemie nakazilo v zemi galského kohouta 634 763 lidí, uvedla agentura Reuters. Sedmidenní klouzavý denní průměr nových případů mírně přesáhl 12 000, ukázaly údaje ministerstva zdravotnictví. V pondělí, kdy přírůstky nových případů obvykle po víkendu klesnou, bylo hlášeno 5084 nově potvrzených případů.

  • Špičky armády USA zahájily izolaci po pozitivním testu admirála

    Nejvýše postavený americký generál Mark Milley a lídři několika složek armády Spojených států jsou v izolaci kvůli pozitivnímu testu na koronavirus u jednoho z velitelů pobřežní stráže. Admirál Charles Ray podle informací televize CNN v poslední době absolvoval v Pentagonu několik schůzek se členy sboru náčelníků štábů, kterému Milley šéfuje. Americké ministerstvo obrany uvedlo, že lidé, kteří byli s Rayem v kontaktu, dnes ráno podstoupili testy.

    „Žádné kontakty z Pentagonu nevykazovaly symptomy (nákazy) a v tuto chvíli nemáme žádné pozitivní testy, které bychom mohli nahlásit,“ uvedl mluvčí v reakci na zprávy o potvrzené infekci u druhého nejvyššího činitele pobřežní stráže. „Operační připravenost armády Spojených států nebo schopnost vést mise se nijak nezměnily,“ dodává v prohlášení.

  • AP: Trumpův návrat patrně zvýší nervozitu novinářů v Bílém domě

    Návrat Donalda Trumpa do Bílého domu, kde se bude americký prezident dál zotavovat z covidu-19, nepochybně prohloubí stres novinářů, kteří na místě pracují, píše agentura AP. V uplynulých dnech se nákaza koronavirem potvrdila u tří novinářů informujících o dění v Bílém domě. Tamní protipandemická opatření lze přitom v nejlepším případě označit za laxní, i pokud jde o naprosté základy, jako je nošení roušek. Pondělní oznámení, že se koronavirem nakazila také Trumpova mluvčí Kayleigh McEnanyová, ke zklidnění obav nepřispělo.

  • Trump podle lékaře nehlásil příznaky, média evidují další nákazy

    Americký prezident Donald Trump po klidné noci v Bílém domě nehlásí žádné příznaky covidu-19. Uvedl to dnes jeho lékař Sean Conley, který stav šéfa Oválné pracovny hodnotí jako velice dobrý. Trump předtím prostřednictvím Twitteru avizoval, že se za devět dní hodlá zúčastnit plánované druhé debaty se svým volebním vyzyvatelem Joem Bidenem. Američtí novináři zároveň upozornili na další dva případy koronavirové nákazy v okruhu prezidentových spolupracovníků.

    Zprávy přicházely necelý den poté, co se Trump po třídenním pobytu v nemocnici za Washingtonem vrátil zpět do Bílého domu. Kvůli problémům s covidem-19 nadále bral lék remdesivir, v uplynulých dnech mu lékařský tým podával i dodatečný kyslík a kortikosteroid dexametazon. Hlavní lékař Bílého domu Conley na pondělní tiskové konferenci uvedl, že prezident možná ještě nemá nad nemocí vyhráno.

  • Španělská centrální banka: přísná karanténa zhorší čekanou krizi

    Guvernér španělské centrální banky dnes varoval, že přísnější karanténní opatření proti nynější vlně pandemie nemoci covid-19 by mohla způsobit horší krizi, než byl dosud nejpesimističtější odhad banky. Španělsko patří k zemím, které pandemie zasáhla nejvíce. Koronavirem se zde nakazilo přes 813 000 lidí, přes 32 200 jich zemřelo. Centrální banka očekává, že tamní hospodářství letos poklesne o 10,5 až 12,6 procenta.

    „Nemůžeme vyloučit horší vývoj než v tom pesimističtějším z našich dvou scénářů,“ konstatoval šéf centrální banky Pablo Hernández de Cos před poslanci. Vyzval zároveň k politické a sociální shodě v tom, jak se s ekonomickými dopady koronavirové krize vyrovnat. V zemi se ohledně přístupu ke krizi stupňují politické třenice.

  • CNN: Facebook smazal Trumpův příspěvek o covidu-19 a chřipce

    Sociální síť Facebook dnes odstranila příspěvek z oficiálního účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli porušení pravidel namířených proti dezinformacím o covidu-19. S odvoláním na mluvčího společnosti Andyho Stonea o tom informovala televize CNN. Trumpovo vyjádření nemoc z koronaviru prezentovalo jako menší hrozbu, než je běžná chřipka. Stejně se dnes rozhodl i Twitter, který Trumpův tweet o tom, že chřipka má ročně na svědomí přes sto tisíc životů, označil za fake news.

  • Pence a Harrisová budou mít na pódiu plexisklo kvůli covidu-19

    Průhlednou bariérou z plexiskla od sebe budou při nadcházející televizní debatě odděleni americký viceprezident Mike Pence a demokratická uchazečka o jeho post Kamala Harrisová. Toto i další opatření spojená se šířením covidu-19 tento týden oznámili organizátoři akce. Podle agentury Reuters letos okolnosti učinily viceprezidentský předvolební duel nezvykle významným.

    Bývalý guvernér státu Indiana Pence a kalifornská senátorka Harrisová se utkají ve městě Salt Lake City. Jejich debata začne ve středu ve 21:00 místního času (ve čtvrtek 03:00 SELČ) a potrvá 90 minut. Moderovat ji bude šéfka washingtonské redakce listu USA Today Susan Pageová.

  • Nakazil se i vojenský poradce, který přišel do styku s Trumpem

    Během víkendu se nákaza onemocněním covid-19 potvrdila u vojenského poradce, který přišel do kontaktu s prezidentem Donaldem Trumpem. Informaci, kterou zveřejnila CNN, potvrdil zdroj stanice NBC.

  • Varšava varuje před nedodržováním opatření

    Vláda ve Varšavě varovala, že úřady budou přísně trestat nedodržování opatření proti šíření nákazy. Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski upozornil, že ode dneška v zemi platí politika „nulové tolerance vůči nedodržování hygienických nařízení“, a dodal, že „v době sílící pandemie není místo pro egoismus“. Lidem, kteří nedodržují nařízení o povinném nošení roušek, bude policie udělovat pokuty. Zatím je rozdávala jen málo. Výjimku dostanou pouze ti, kteří budou mít u sebe lékařské potvrzení, že ji ze zdravotních důvodů mít nemusejí. Policie i resort zdravotnictví uvedly, že lidé měli dost času se na povinné nošení roušek připravit.

  • Británie se musí po koronavirové krizi změnit, řekl Johnson

    Krize způsobená pandemií koronaviru se musí pro Británii stát katalyzátorem významných změn, protože návrat do stavu před jejím vypuknutím už nebude možný. Během projevu na stranické konferenci vládní Konzervativní strany to dnes řekl premiér Boris Johnson. Jedním z hlavních úkolů je podle něj transformace energetického sektoru a větší využívání obnovitelných zdrojů. Produkce elektřiny z větru by se měla do deseti let zečtyřnásobit.

    „Zažili jsme příliš mnoho frustrace a těžkostí, než abychom přijali status quo a mysleli si, že život může jít dál jako dřív… To se nestane, protože dějiny nás učí, že velké události, jakými jsou války, hladomory a epidemie, události, které se stejně jako tento virus týkají většiny lidstva, jen tak nezmizí… Naším cílem nemůže být návrat do normálu. To nestačí,“ řekl Johnson v projevu, který účastníci konference sledovali virtuálně.

  • V Paříži se zavřely bary a omezil provoz restaurací

    Bary v Paříži a na jejích předměstích musí od dnešního rána zůstat zavřené. Ve francouzské metropoli začala také platit nová, přísnější pravidla pro provoz restaurací, obchodních center a sportovišť. Omezení reagují na zhoršující se epidemii koronaviru a budou platit minimálně 14 dní, informovala agentura AFP. Bary musí bez výjimky zůstat zavřené. Restaurace ve francouzském hlavním městě a okolí mohou být podle nových pravidel otevřené v „běžných otvíracích hodinách“. Zostřená pravidla vyžadují minimálně metrové odstupy mezi stoly, u jednoho smí sedět nanejvýš šest osob. Všichni hosté musí mít nasazenou roušku, s výjimkou samotné konzumace.

    V Paříži a nejbližším okolí také platí zákaz pořádání trhů, odborných veletrhů a organizovaných akcí na výstavištích. Svatby, studentské večírky a všechny podobné oslavy pořádané v prostorách pronajatých za tímto účelem jsou též zakázané. Zákaz platí rovněž pro kongresy a představení v šapitó, jako jsou cirkusová představení.

  • Polsko i Maďarsko hlásí rekordní přírůstky mrtvých s covidem-19

    V Polsku se v pondělí nákaza koronavirem potvrdila u dalších 2 236 osob. Dosavadní rekord, který polské ministerstvo zdravotnictví ohlásilo v sobotu, činí 2 367 infikovaných za den. V Polsku s 38 miliony obyvatel se koronavirus od propuknutí epidemie potvrdil již u 104 316 lidí. Výrazně přibylo za poslední týden v Polsku také pacientů, kteří museli být kvůli vážnému průběhu covidu-19 připojeni na plicní ventilaci. Zatímco minulé úterý jich bylo 141, dnes jich polské ministerstvo uvádí již 263.

    Rekord dnes hlásí také Maďarsko, kde za posledních 24 hodin zaznamenali 20 mrtvých s covidem-19. Celková bilance tak vzrostla na 853 zemřelých. V zemi s 9,7 milionu obyvatel se od počátku epidemie nakazilo již 32 298 lidí, z toho 818 za poslední den. V maďarských nemocnicích je nyní 627 nakažených koronavirem, 37 z nich je připojeno na plicní ventilaci.

  • Slovenské úřady varují před hoaxy v souvislosti s koronavirem

    Slovenské ministerstvo zdravotnictví a vnitra, ale také policie začaly častěji upozorňovat na nepravdivé informace, takzvané hoaxy, které se podle nich šíří v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 především přes sociální sítě. Úřady vybídly obyvatele země, aby využívali důvěryhodné zdroje informací a dodržovali nařízená opatření včetně nošení roušek.

    „Na internetu se v poslední době šíří mnohé nepravdivé zprávy, které zpochybňují existenci a závažnost onemocnění covid-19 či nošení roušky a další opatření. V zájmu ochrany svého zdraví, jakož i zdraví svých blízkých je rozumné spolehnout se na důvěryhodné zdroje informací, a nikoliv na dezinformátory na sociálních sítích,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Přidalo také odkaz na oficiální vládní zdroje či policejní stránku.

  • V Rusku přibylo nejvíce nakažených od půlky května

    Denní nárůst případů v Rusku vzrostl, je nejhorší od 11. května. Za pondělí úřady ohlásily 11 615 nově nakažených po celé zemi, včetně 4 082 v Moskvě. Přes noc zemřelo 188 lidí, čímž se oficiální počet obětí zvýšil na 21 663. Celkový počet případů registrovaných od začátku ohniska nákazy je podle nich 1 237 504.

  • Stovky milionů lidí na cestách. Čína se vzpamatovává z pandemie

    Čínská města zaplavily davy turistů. Užívají si týdenní volno v rámci oslav svátků vzniku Čínské lidové republiky. Během prvních čtyř dnů zlatého týdne cestovalo v Číně 425 milionů lidí. Okresy ve městech jsou označovány jako „nízkorizikové“, výsledky testu na koronavirus již nejsou pro cestování mezi provinciemi vyžadovány.

    Foto: Profimedia.cz

    Oblíbenou činností během svátků založení ČLR je nakupování v ulicích Pekingu.

    Foto: Profimedia.cz

    Cílem čínských návštěvníků během svátečního týdne se stalo také Zakázané město.

  • Biden: Noste roušky. Zachraňují životy

    Zatímco se Donald Trump vrátil z nemocnice s jasným názorem na nebezpečí covidu-19, jeho politický soupeř Joe Biden vyzývá na Twitteru k nošení roušek. Jeho slova podpořila tweetem také kandidátka Demokratické strany na úřad viceprezidentky Kamala Harrisová.

  • Německo hlásí 2 639 případů covidové nákazy za poslední den

    Německo hlásí 2 639 případů koronavirové nákazy za poslední den, dohromady už eviduje 303 258 nakažených. Počet zemřelých s covidem-19 vzrostl o 12 na 9 546. Aktuální bilanci dnes ráno zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI). Německo pokračuje v trendu posledních dní, kdy evidovalo přes 2 500 infekcí denně. Podobná čísla země s 83 miliony obyvatel zaznamenávala naposledy v dubnu. Nárůsty jsou však v poslední době nižší než v desetimilionové České republice, kde za poslední den přibylo 3 119 potvrzených případů.

    Dohromady přibližně 265 600 nakažených v Německu se mezitím uzdravilo. Oproti předchozímu dni jich přibylo kolem 1 900, uvádí RKI. Se 73 842 potvrzenými případy zůstává nejvíce zasaženou oblastí nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko a druhé je Bavorsko, kde počet nakažených nově překonal hranici 70 000. Sasko, které stejně jako Bavorsko sousedí s Českem, zaregistrovalo od počátku epidemie přes 7 500 infikovaných.

  • Mexiko hlásí rekord. Prý jde o jednorázový nárůst

    Mexiko hlásí rekordní denní nárůst případů koronaviru. Nově se nakazilo 28 115 lidí. Rovněž rekordních 2 789 nakažených za den zemřelo. Informovalo o tom v pondělí podle agentury Reuters mexické ministerstvo zdravotnictví po změně klasifikace některých případů nákazy a úmrtí. Náměstek ministra zdravotnictví Hugo López-Gatell v pondělí ujistil, že aktuální nárůsty jsou jednorázovou záležitostí. Kritici však podle něj čísla použijí k útokům na vládu.

    V Mexiku se dosud prokazatelně nakazilo 789 780 lidí a 81 877 lidí s covidem-19 zemřelo. Mexické ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že skokový nárůst případů infekce a úmrtí zahrnuje i případy sahající až do června. U Mexika média často upozorňují na to, že skutečné počty nakažených jsou ve skutečnosti mnohem vyšší, než uvádějí statistiky, protože se ve středoamerické zemi s více než 128 miliony obyvatel málo testuje. Kromě toho podle oficiálních údajů možná více než 90 000 testů nebylo vyhodnoceno, například kvůli nedostatkům při přepravě nebo uschování vzorků. Mexiko je v počtu obětí koronaviru celosvětově na čtvrté příčce po USA, Brazílii a Indii.

  • WHO: Virem se nakazil každý desátý

    Virem se nakazil každý desátý, uvedlo zasedání vedoucích členů Světové zdravotnické organizace. Nejvyšší představitel uvedl, že tento odhad znamená, že „drtivá většina světa zůstává ohrožena“. Zatímco je oficiálně potvrzeno více než 35 milionů nakažených, odhad WHO uvádí skutečnou hodnotu blížící se 800 milionům. Odborníci již dlouho říkají, že skutečný počet případů překročí ty potvrzené.

    Odhad, že se 10 % světové populace nakazilo virem, pochází od Mikea Ryana, výkonného ředitele programu WHO pro mimořádné události v oblasti zdraví. „To se liší v závislosti na zemi, od města k venkovu, liší se mezi různými skupinami,“ řekl. „Ale znamená to, že drtivá většina světa zůstává ohrožena. Víme, že pandemie se bude i nadále vyvíjet, ale také víme, že máme nástroje, které právě teď potlačují přenos a zachraňují životy a jsou nám k dispozici.“ Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval k solidaritě a pevnému vedení zemí a uvedl, že v počtu případů po celém světě existují výrazné rozdíly. „Přestože byly tímto virem zasaženy všechny země, musíme si uvědomit, že se jedná o nerovnoměrnou pandemii. Deset zemí představuje 70 % všech hlášených případů a úmrtí a pouhé tři země představují polovinu,“ uvedl.

Reklama

Hlavní zprávy