Hlavní obsah

Bývalá agentka CIA chce odstřihnout Trumpa od Twitteru, vybírá na to miliardu dolarů

Američanka vybírá peníze na koupení Twitteru, kde chce zrušit Trumpův účet.Video: Klára Galová

 

Reklama

Valerie Plameová Wilsonová už týden sbírá skrze crowdfundingovou kampaň peníze na koupení Twitteru.

Článek

Na nákup kontrolního balíku akcií sociální sítě Twitter chce bývalá agentka CIA Valerie Plameová Wilsonová vybrat miliardu dolarů, v přepočtu asi 22 miliard korun. Financování má být skupinové, rozjela totiž crowdfundingovou kampaň. Cílem akce je zamezit v přístupu na síť americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

„Pokud zástupci Twitteru nezastaví šíření Trumpova násilí a nenávisti, pak je to na nás,“ napsala Plameová Wilsonová na téže sociální síti, kterou se chystá koupit. Svůj vzkaz doprovodila hashtagy #BuyTwitter a #BanTrump, tedy #KupteTwitter a #ZakažteTrumpa.

Prezidentovy tweety podle Američanky podporují zastánce nadřazenosti bílé rasy či vyzývají k násilí na novinářích a „ničí“ tak Spojené státy. „Je na čase ho umlčet,“ doplnila Plameová Wilsonová. Týden od zahájení kampaně přispěli lidé dohromady přes 30 tisíc dolarů.

Podle mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeové Sandersové nízká částka, kterou se podařilo dosud vybrat, ukazuje, že americký lid má prezidentovy tweety rád. Pokus Plameové Wilsonové označila za  „směšný“. Snaha připravit Trumpa o právo na svobodu projevu je podle ní jediným výrazem nenávisti a netolerance v této kauze.

Pokud pomocí kampaně organizátorka nezíská dostatek prostředků, aby koupila kontrolní balík akcií Twitteru, bude chtít koupit aspoň „výrazný podíl“, aby se mohla pokusit svůj záměr prosadit na každoroční valné hromadě. Pokud ani to nebude možné, chce věnovat výtěžek nevládní organizaci bojující proti jaderným zbraním. Právě Trumpovy výroky na Twitteru eskalující napětí mezi USA a Severní Koreou, která disponuje jadernými zbraněmi, Plameová Wilsonová v textu doprovázejícím kampaň ostře kritizuje.

Agentura AP ale upozornila, že pro odkoupení kontrolního balíku akcií by bylo potřeba asi šest miliard dolarů, tedy 133 miliard korun. Akcie za miliardu dolarů, což je cílová částka kampaně, by z Plameové Wilsonové nicméně udělaly největšího akcionáře, a získala by tak značný vliv.

Totožnost bývalé agentky CIA Valerie Plameové Wilsonové byla vyzrazena ve snaze diskreditovat jejího manžela, bývalého velvyslance Josepha Wilsona, který kritizoval Bílý dům pod vedením George Bushe mladšího za překrucování faktů o Iráku a jeho arzenálu před invazí v roce 2003. CIA žena opustila v roce 2005.

Reklama

Doporučované